Dagpenge som selvstændig
Hvad er selvstændig virksomhed
En aktivitet anses for drift af selvstændig virksomhed, hvis du er – eller har været – personligt beskæftiget med aktiviteten. Der skal været et erhvervsmæssigt formål med aktiviteten. Det er samtidig et krav, at mindst en af følgende betingelser er opfyldt:
- Aktiviteten er registeret med et CVR-nr. eller et SE-nr.
- Indtægten fra aktiviteten bliver beskattet som selvstændig erhvervsvirksomhed.
- Du er medejer og har afgørende indflydelse på den virksomhed, hvor du arbejder. (Du har afgørende indflydelse, hvis du alene eller sammen med nærmeste familie ejer mindst 50 % af selskabskapitalen.)
- Du arbejder i din ægtefælles virksomhed, og du er ikke omfattet af en lønaftale efter kildeskattelovens § 25 A.
- Du modtager B-indkomst, som bliver beskattet/indgår i en virksomheds regnskab
Hoved- eller bibeskæftigelse
Når du søger om dagpenge og skal opfylde et indkomstkrav for at få dagpenge, skal BUPL-A afgøre, om din selvstændige virksomhed har været din hoved- eller bibeskæftigelse.
Har det været din hovedbeskæftigelse, skal du ophøre med at drive virksomhed, før du (efter en venteperiode) kan få dagpenge.
Er det din bibeskæftigelse, kan du modtage supplerende dagpenge i 30 uger. Du skal dog stadig være til rådighed for andet arbejde.
Efter de 30 uger, skal du ophøre med at drive bibeskæftigelsen, for fortsat at kunne få dagpenge.
Du må arbejde så meget, du vil
Du må arbejde så mange timer, du vil, mens du modtager dagpenge, men du skal stadig stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
Du har dermed reelt mulighed for iværksætteri. Den indtægt, du optjener i virksomheden, kan desuden tælle med til en ny dagpengeret. Det er dog stadig et krav, at du søger arbejde og er til rådighed for andet arbejde.
Hvis du ønsker at arbejde flere timer i din virksomhed end tidligere, skal du derfor give BUPL-A besked. Du skal samtidig sandsynliggøre, at du fortsat kan overtage arbejde som lønmodtager med et varsel på en dag.
Sådan genoptjener du nye 30 uger
Hvis du bruger dine 30 uger med ret til supplerende dagpenge op - og har du ikke genoptjent en ny ret - har du mulighed for at forlænge perioden med supplerende dagpenge. Det forudsætter, at du har haft arbejde i et vist omfang.
Du kan forlænge din ret til supplerende dagpenge med 4 uger, når du:
- som månedslønnet har haft mere end 146 løntimer i en måned
- som ugelønnet har haft fire ugers arbejde med mere end 34 timer i hver uge
- som 14-dageslønnet har haft 2 x 14-dages arbejde med mere end 68 arbejdstimer i hver 14-dagsperiode.
- har drevet selvstændig virksomhed i en hel kalendermåned, uden du har modtaget dagpenge. Det er en betingelse, at din virksomhed har været CVR-registret i mindst 6 mdr. på det tidspunkt, hvor du bruger retten til supplerende dagpenge op.
Arbejdet, som du kan bruge til at forlænge med, skal være indberettet til SKAT, og det skal være udført inden for det seneste år, før din ret til supplerende dagpenge er opbrugt.
Du kan højest forlænge din ret til supplerende dagpenge med 3 x 4 uger, svarende til i alt 12 ekstra uger. For at få adgang til at forlænge, skal du først bruge din eksisterende ret til supplerende dagpenge op.
OBS!
På Jobnet.dk kan du løbende følge med i din dagpengeret.
Her finder du også oplysninger om din ret til supplerende dagpenge. Herunder din ret til at forlænge og genoptjene de 30 uger.
Formueadministration eller fritidsbeskæftigelse
Du kan måske ændre din virksomhed til at være formueadministration eller til en fritidsbeskæftigelse.
Driver du din virksomhed i begrænset form – under 5 timer om måneden – har du mulighed for at ændre din virksomhed fra aktiv drift til formueadministration. Det vil betyde, at der ikke længere skal ske fradrag for arbejdet i dine dagpenge.
Du anses for at have fritidsbeskæftigelse, hvis du hverken er selvstændig i forhold til skattereglerne, er omfattet af reglerne for formueforvaltning eller i øvrigt ikke kan betragtes som lønmodtager.
En fritidsbeskæftigelse kan du have i hele din dagpengeperiode, der skal ske fradrag for dit arbejde – men indtægten tæller ikke til ny dagpengeret.
Ønsker du at ændre din virksomheds definition, skal du kontakte a-kassen.
Ophør med at drive selvstændig virksomhed
For at ophøre med at drive selvstændig virksomhed skal du helt afskære dig fra at kunne videreføre virksomheden. Det er altså ikke nok, at du holder en pause med dit arbejde.
Hvordan du ophører er ens, uanset om virksomheden er en hoved- eller en bibeskæftigelse.
Du kan se de forskellige muligheder for at ophøre med at drive virksomhed i boksen herunder.
Du må kun lukke en virksomhed én gang
Du må kun lukke en virksomhed én gang i ledighedsperioden.
Anden gang, du lukker en virksomhed i en dagpengeperiode, mister du helt retten til dagpenge.
Lukker du din virksomhed ned for senere at starte op igen, mister du din ret til dagpenge, når du opbruger de 30 uger med supplerende dagpenge.
Venteperiode efter et ophør
Ophører du en hovedbeskæftigelse, skal du afvikle en venteperiode på 3 uger, før du kan få udbetalt dagpenge.
Ophører du på grund af konkurs/tvangsauktion, er venteperioden på 1 uge.
Ophører du på tro- og love, er venteperioden på 2 måneder.
Ophører du med at drive en virksomhed som bibeskæftigelse, er der ingen ventetid. Heller ikke hvis du ophører med en virksomhed for at gå på efterløn.