Dorthe Birkmose: Vi skal bekæmpe knaphederne i pædagogers arbejdsbetingelser  

Forstå mekanismerne i knaphedens psykologi. Psykolog Dorthe Birkmose forklarer, hvad der kan ske, når pædagoger oplever knaphed på tid, anerkendelse, fagligt råderum - alle mulige former for knaphed i deres arbejdsbetingelser.
motivation forråelse arbejdsmiljø

Når psykolog Dorthe Birkmose holder foredrag for pædagoger landet over, vækker særligt forskning i 'knaphedens psykologi' genklang i faggruppen.

"Mange pædagoger skriver efterfølgende til mig og eftersøger mere viden om det," fortæller Dorthe Birkmose, der i videoen nedenfor forklarer teorien, som den amerikansk-israelske forsker Eldar Shafir har udviklet.

Knaphed reducerer dig kognitivt

Grundlæggende handler knaphedens psykologi om, at mennesker, som lever et liv præget af knaphed, er i risiko for at blive kognitivt reduceret, så længe, de oplever knaphederne.

Også dygtige pædagoger kan handle imod bedre vidende og nogle gange endda krænkende overfor de mennesker, de skulle hjælpe, fordi de, når de oplever knaphed på eksempelvis tid, knaphed på opbakning, eller knaphed på ressourcer og fagligt råderum, simpelthen bliver presset derud, hvor de bliver dårligere udgaver af sig selv.

De mister adgang til den intelligens, den faglighed og de ressourcer, de i virkeligheden har, er forklaringen.

Vi skal bekæmpe knaphederne

Budskabet fra Dorthe Birkmose til konsulenter og kommunale topledere er derfor, at det vigtigste lige nu er at bekæmpe knaphederne i pædagogers arbejdsbetingelser.

"Så lang tid, der er knaphed, så ser vi dårligere versioner af os alle sammen. Så kommer vi ikke til at bruge al den viden og al den faglighed, som der rent faktisk er. Indsatsområde nummer ét, lige nu, er bekæmpelse af knaphed," siger hun.

Find videoen på YouTube.

Læs også artiklen 'Når vi lykkes med vores hjælp, er der ikke brug for forråelse som mestringsstrategi' fra Børn&Unge nr 8/2022.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.