Pædagoger dropper Tesla

Pædagogernes Pension har skilt sig af med sine Tesla-aktier. Det sker efter Teslas afvisning af svenske mekanikeres krav om overenskomst. En etisk beslutning, men også økonomisk fornuftigt. Tesla-aktien er nemlig kommet i stormvejr.
teslabil er oversvømmet
På trods af høje salgstal i år 2023 er Tesla-aktien kommet i uføre efter at virksomheden har afvist svenske mekanikeres krav om at organisere sig i fagforeninger.

Pædagogernes Pension (PBU) slår sig op på klimabevidste investeringer, og på den baggrund kan nogle måske undre sig over, at pensionskassen har ekskluderet en af de største drivkræfter på elbilmarkedet fra sine investeringer.

Men den er god nok. På baggrund af Teslas kategoriske afvisning af svenske mekanikeres krav om overenskomst, har bestyrelsen i PBU besluttet at skille sig af med pensionskassens aktier i virksomheden.

Og beslutningen var ikke svær, fortæller Lasse Bjerg Jørgensen, næstformand i PBU og hovedkasserer i BUPL.

”Tesla gjorde indtog i Sverige, men nægtede deres svenske mekanikere retten til fagforeninger. Det, kombineret med Tesla-ejer Elon Musks ekstreme kritik af fagforeninger, gjorde det helt naturligt at ekskludere Tesla fra pædagogernes pensionsinvesteringer. Især efter at PBU tidligere i 2023 ekskluderede Amazon af lignende årsager,” siger han.

En lang række andre nordiske pensionskasser og fonde har solgt ud af deres Tesla-aktier, og Tesla er desuden ramt af en række sympatistrejker i Norden.

Klimafokus skal ikke presse arbejdstageres rettigheder 

Lasse Bjerg Jørgensen fortæller, at PBU har holdt tæt øje med Teslas ageren over for deres svenske medarbejdere.

”PBU har mindsket antallet af virksomheder, som vi investerer i, væsentligt. Det styrker vores mulighed for netop at holde øje med, hvordan hver virksomhed opfører sig. Og selvom vi prioriterer klimaet højt i vores investeringer, så skal klimabevidste investeringer af pædagogernes pensionspenge ikke ske på bekostning af arbejdstageres rettigheder,” understreger han.

Tesla-aktier i modvind: Pædagoger har undgået tab

Pædagogernes Pensions eksklusion af Tesla betød, at pensionskassen i december 2023 solgte Tesla-aktier for omkring 242 millioner kroner.

Og mens beslutningen blev taget som konsekvens af Teslas hårde kurs mod svenske arbejdstagerrettigheder, har den indtil videre også gavnet pædagogernes pensionsopsparinger.

Værdien af Teslas aktier er nemlig faldet med over 24 procent siden salget.

”Vores beslutning om at skille os af med Tesla-aktier i december betyder, at vi har undgået et tab på 24 procent af 242 millioner kroner. De 242 millioner kroner er nu investeret andetsteds til gavn for pædagogernes pensionsopsparinger. Så beslutningen om at ekskludere Tesla har indtil videre været god også fra et økonomisk synspunkt,” fortæller Lasse Bjerg Jørgensen.

Børn&Unge har anmodet Tesla om kommentar, men virksomhedens pressekontor for Europa og Mellemøsten har ikke svaret på vores henvendelse.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.