Efter kriseår: Nu går det igen fremad for din pensionsopsparing

Mens den globale økonomiske nedtur gjorde ondt på pædagogernes pensionskonti i 2022, blev 2023 igen et godt år for pædagogerne, viser nye tal. Udsigterne for fremtiden er dog usikre, og det kan ses på pensionsudbetalingerne.
En ældre kvinde holder en lille dreng og peger ud ad vinduet
2023 har vist sig som et godt år for pædagogernes pensionsinvesteringer, men udsigterne for fremtiden er stadig usikre, lyder det fra Pædagogernes Pension.

Efter ti forrygende år, hvor pædagogernes pensionsformue blev fordoblet, blev 2022 et år med stor økonomisk nedtur, som også ramte pædagogernes pensionsopsparinger.

Krisen var så hård, at bestyrelsen i Pædagogernes Pension (PBU) så sig nødsaget til at nedsætte pædagogernes pensionsudbetalinger. 

2023 har dog vist sig at være et væsentligt bedre investeringsår end 2022 – særligt for pædagogerne. Sammenligner man med andre pensionskasser, havde Pædagogernes Pension det næsthøjeste afkast på sine investeringer.

Det betyder helt konkret, at pensionsopsparingen for en pædagog på 55 år – den aldersprofil, der bliver brugt til at sammenligne afkast på tværs af de forskellige pensionskasser – steg 13,8 procent i værdi i løbet af 2023.

Usikre fremtidsudsigter får effekt på udbetaling

Selvom 2023 endte som et godt investeringsår, resulterer det ikke i første omgang i større pensionsudbetalinger til de pensionerede pædagoger.

”Da afkastet til regulering af pensionerne opgøres midt i året, er det kun afkastet fra første halvår af 2023, der blev medtaget i reguleringerne,” fortæller Sune Schackenfeldt, administrerende direktør i PBU.

De gode resultater for andet halvår 2023 vil have betydning for reguleringen af pensionerne i 2025. Men det samme vil afkastet i første halvår af 2024. Og de økonomiske udsigter for de kommende måneder er – ligesom det har været tilfældet de seneste år – usikre.

”Geopolitik kan komme til at spille en større rolle for de finansielle markeder i 2024 med Donald Trump som præsidentkandidat i kontekst af de væbnede konflikter i Ukraine og Mellemøsten og den anspændte situation mellem Kina og USA,” siger Sune Schackenfeldt.

Læs også: Krisen kradser i pensionsopsparingerne: Nu rammes ældre pædagoger

Ny PBU-førsteplads gavner pædagogernes pengepung

For nylig blev Pædagogernes Pension kåret til det pensionsselskab i Danmark med størst kundetilfredshed. 
Men det er ikke det eneste sted, hvor pædagogernes pensionskasse har førertrøjen på: PBU har også de laveste omkostninger i pensionsbranchen, og det gavner især pædagogerne i de første år af deres pensionist-tilværelse.

”De totale omkostninger i Pædagogernes Pension ligger i hvert fald 0,5 procent lavere end nogle af de dyrere ordninger i markedet. For en ung pensionsopsparer betyder det hele 2.000 kroner mere om måneden i pension i de første 10 år efter pensionstidspunktet,” fortæller Sune Schackenfeldt.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.