Syg i vinterferien? Se, om du har ret til erstatningsferie

Coronasmitte tvang næsten 9.000 ansatte i landets dagtilbud, SFO’er og klubber til at tilbringe dele af vinterferien i sygesengen. Sygdom i ferien kan under vise forudsætninger give ret til erstatningsferie, og et usædvanligt højt antal pædagoger kan i år have udsigt til at få 'nye' feriedage.

Næsten 9.000 ansatte i daginstitutioner, SFO'er og klubber blev smittet med COVID-19 i ugen op til vinterferien, viser tal fra Statens Serum Institut. Og pædagoger, som har været syge i vinterferien, kan med god grund læse med her.

Sygdom - coronarelateret eller ej - under ferie giver nemlig ret til erstatningsferie under visse betingelser, oplyser BUPL.

Her får du et indblik i, hvad der skal til for, at du kan veksle feriesygedage til nye feriedage.

Syg inden ferien: Så er det let

Pædagoger, som bliver sygemeldt, inden deres ferie går i gang, har ret til at få udskudt ferien. Ferien bliver med andre ord suspenderet. Du skal huske at melde dig syg til din leder, inden din ferie skulle være begyndt.

Så hvis du bliver syg op til vinterferien og er syg tre dage af din ferie, har du ret til at holde de tre feriedage – enten i direkte forlængelse af ferieperioden eller på et andet tidspunkt.

Hvis du har sygemeldt dig op til en ferie, skal du huske at give din leder besked, hvis du bliver rask. Også selvom ferien endnu ikke er slut.

Som udgangspunkt kan du dog også give din besked om, hvornår du blev rask, så snart ferien er overstået.

Læs også: Ni ud af ti ledere om akut corona-krise: Lad os lukke stuer eller forkorte åbningstid

Hvis ferien er begyndt: Husk at melde sygdom

Hvis du først bliver syg, efter at din ferie er begyndt, skal du huske at kontakte din leder så hurtigt som muligt.

Du skal indhente den nødvendige lægelige dokumentation for sygdommen og sygdommens varighed. Hvis du er syg på grund af smitte med COVID-19, vil det som udgangspunkt være nok at kunne fremvise en positiv PCR-test foretaget omkring tidspunktet for din sygemelding.

OBS! Hvis pædagoger, som var syge med eksempelvis COVID-19 i juleferien, endnu ikke har meldt sygdommen til deres leder, vil det umiddelbart være for sent at optjene erstatningsferie på den baggrund, oplyser BUPL.

Krav om mindst fem dages feriesygdom

Hvis du først bliver syg efter feriens begyndelse, skal du være opmærksom på, at du først får ret til erstatningsferie fra begyndelsen af 6. feriedag, efter du har givet din arbejdsgiver besked om, at du er syg.

Kravet om fem feriedages sygdom vil i første omgang begrænse antallet af pædagoger, som udelukkende på baggrund af coronasmitte i vinterferien skal have erstatningsferie.

Hvis du fx bliver syg nogle dage efter vinterferiens begyndelse, vil sygdomsperioden ikke kunne nå op på fem feriedage, medmindre du afholder mere end en uges vinterferie.

Du kan ’opsamle’ feriesygedage

Retten til erstatningsferie efter fem dages sygdom i ferien gælder dog for alt den ferie, du optjener i ferieåret, som løber fra 1. august 2021 til 31. august 2022. Og som du kan holde helt frem til udgangen af december 2022.

Det betyder, at du ’gemmer’ dokumenterede sygedage til resten af ferieåret. Var du eksempelvis syg – med dokumentation for sygdommen, eksempelvis med en positiv PCR-test i tilfælde af COVID-19 – i tre dage i din juleferie, har du ret til erstatningsferie fra starten af tredje dokumenterede sygedag i vinterferien.

Læs også: Coronakrisen i daginstitutioner ryster arbejdsmiljøforsker: ”Jeg er dybt, dybt bekymret”

Rejser til risiko-lande spænder ben for erstatningsferie

Der er dog en vigtig undtagelse for alt dette: Hvis du har fået COVID-19 på en rejse til et land, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til, kan din arbejdsgiver gøre gældende, at der er tale om selvforskyldt sygdom. I så fald har du ikke ret til løn eller erstatningsferie i sygdomsperioden.

Det vil være svært for arbejdsgiver at bevise, at du er blevet smittet på rejsen, men under alle omstændigheder skal du være opmærksom på Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.