Flere job end pædagoger: Så få ledige er der i din kommune

Pædagogmanglen er nu så stor, at der i praksis er færre ledige pædagoger end opslåede stillinger. Flere kommuner har reelt ingen ledige pædagoger, viser nye tal.
pink nedadgående graf på sort baggrund

Landets pædagoguddannelser har lige sendt endnu et kuld nyuddannede pædagoger ud på arbejdsmarkedet. Typisk betyder det, at antallet af ledige pædagoger er på sit højeste i starten af året.

På den baggrund springer det i øjnene, at ledigheden blandt pædagoger i januar 2022 var på rekordlave to procent.

Helt præcist var der ifølge Danmarks Statistik 1.205 ledige pædagoger i januar i år – over 600 færre end samme måned året før. Og reelt er antallet af ledige pædagoger endnu lavere, fortæller Birgitte Chemnitz Rødsgaard, direktør i pædagogernes a-kasse, BUPL-A:

”Mellem en tredjedel og halvdelen af pædagoger, der står som ledige, har allerede et job, de står overfor at starte i. Det faktum sammenholdt med, at januar typisk er den måned, hvor antallet af ledige pædagoger er højest, tegner ikke godt for institutionernes muligheder for at skaffe det antal pædagoger, de får brug for,” siger hun.

Flere opslåede stillinger end ledige pædagoger

Danmarks Statistiks nyeste tal er fra januar, men BUPL-A’s egne tal, som bliver opdateret fra dag til dag, viser, at langt de fleste ledige fra januar allerede er i job:

”De nyuddannede er blevet opslugt på arbejdsmarkedet på lidt over en måned. Det er nærmest historisk, at det går så hurtigt,” siger Birgitte Chemnitz Rødsgaard.

I skrivende stund er der omkring 1.000 opslåede pædagogstillinger på jobindex.dk, og det antal overstiger langt det reelle antal ledige pædagoger, vurderer BUPL-A’s direktør.

”Vi står i en situation, hvor der reelt ikke er ledige nok til at udfylde stillingerne,” siger hun.

0 ledige pædagoger flere steder: Perfekt match findes ikke

Flere end 50 kommuner havde i januar 2021 mindre end 10 ledige pædagoger. Omkring en håndfuld af dem havde ikke en eneste pædagog, som stod uden job.

”institutionerne er nødt til at være åbne for, at de i mange tilfælde ikke får kandidater, der passer den profil, de søger,” siger Birgitte Chemnitz Rødsgaard.

Samtidig bør både institutioner og kommuner sikre den bedst mulige indkøring af nye pædagoger, understreger hun. For der er ikke noget alternativ:

”De udfordringer, institutionerne i øjeblikket har med at skaffe pædagoger, bliver kun værre i den kommende tid,” vurderer direktøren for BUPL-A.

Så få ledige pædagoger er der i din kommune

Danmarkskortet viser ledigheden blandt pædagoger i hver enkelt kommune på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.