Gør skolestarten børneparat med børnehavens pædagogik

Der er en stærk bevægelse hen mod tidligere skolestart i gang med fritidsordninger, som børnene begynder på måneder før den egentlige skolestart. Der er mere brug for at rykke børnehavepædagogikken op mod skolen, mener lektor Anja Hvidtfeldt Stanek.
skolestart

Skolestarten er i august. Men allerede i foråret er langt de fleste kommende skoleelever begyndt i fritidsordning. Landet over er det nemlig blevet mere og mere udbredt med en tidlig start i fritidsordning.

I Grantoften BFO i Ballerup begynder børnene 1. maj. Det er vi tilfredse med, lyder det fra pædagog Signe Borgstrøm, for så kan fritidsordningen nå at arbejde med børnenes relationer og skolens rutiner.

Men man skal passe på med at rykke skolen for langt ned, advarer Anja Hvidtfeldt Stanek, lektor på SDU, der har kortlagt, hvordan kommunerne arrangerer overgangen fra børnehave til skole.

»Det ligner en god idé at forsøge at rykke børnehavepædagogikken op mod skolen og bryde med idéen om, at skoleparathed bliver til ved at rykke skolen længere ned,« siger lektor Anja Hvidtfeldt Stanek.

Læs mere om forskningen i Børn&Unge nr 8/2019.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.