Nu er minimumsnormeringerne vedtaget: Hør den dramatiske historie

Hvordan gik det til, at vi fik lovbundne minimumsnormeringer i danske daginstitutioner? Lyt til denne miniserie i 3 episoder om det, der er blevet kaldt en 'historisk sejr' for børn og pædagoger.
Barn ser betuttet ud

På årets korteste dag, den 21. december, blev der endelig sat punktum i en lang kamp. Folketinget har nemlig nu vedtaget en lov om minimumsnormeringer. Fra 1. januar 2024 skal landets kommuner sikre en normering på 1 pædagogisk personale til 3 børn i vuggestuen og 1 pædagogisk personale til 6 børn i børnehaven.

Derfor var der både takke-kage, magenta champagne og store smil foran Christiansborg, mens politikerne inde i varmen gjorde klar til at vedtage loven.

Og loven blev hurtigt vedtaget. Helt uden debat stemte 78 medlemmer af Folketinget for minimumsnormeringer, 11 stemte imod, og 11 undlod at stemme. Dermed er der nu sat en historisk prop i kommunernes mulighed for at spare på dagtilbudsområdet.

Men hvordan er det overhovedet kommet hertil? I denne historiske miniserie på 3 episoder dykker vi ned i BUPL's lange, seje træk for at få sat fokus på normeringer og få indført minimumsnormeringer. En dramatisk beretning fuld af bump på vejen og mellemregninger, som de færreste kender til.

Episode 1: Kampen starter

Loven om minimumsnormeringer er ved at blive en realitet, men vejen hertil begynder for mange år siden. I første episode af denne historiske podcastserie kan du høre om årtiers nedskæringer, om BUPL's lange, seje træk for at sætte fokus på normeringer og om det rette blandingsforhold mellem børn og pædagoger i institutioner.

Episode 2: Bump og sejre på vejen

Minimumsnormeringer bliver skrevet ind i Helle Thorning-Schmidts regeringsgrundlag, men kampen er langt fra vundet. BUPL fortsætter med at dokumentere problemerne, og landet over kæmper pædagoger for at vise politikere og befolkningen, hvordan virkeligheden er i danske daginstitutioner.

Episode 3: Kampen fortsætter

En rystende dokumentarfilm om forholdene i danske daginstitutioner får pædagoger, forældre og politikere til at gå på gaden i tusindvis, og i takt med, at befolkningens utilfredshed vokser, stiger presset på politikerne for at indføre minimumsnormeringer.

'Kampen for minimumsnormeringer' er produceret for BUPL af journalist Rikke Bergquist. Lyt til den i de indlejrede klip ovenfor, eller hent miniserien som podcast i din foretrukne app.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.