Pædagogvikar i folketinget vil kæmpe mod bureaukratiet 

Pædagog Nanna Høyrup er blevet indkaldt som nyt folketingsmedlem. Hun satser på at spille ind i forhandlingerne om merituddannelsen for pædagoger, men tiden bliver en udfordring.
Pædagog Nanna Høyrup fra Alternativet er indkaldt som vikar til Folketinget
Pædagog Nanna Høyrup er indkaldt som folketingsmedlem for Alternativet. Hun håber, at der bliver taget hul på forhandlingerne om en justering af merituddannelsen for pædagoger, mens hun sidder i Folketinget.

Endnu en pædagog skal i Folketinget: Fra 1. maj og to måneder frem bliver Nanna Høyrup medlem af Folketinget for Alternativet, hvor hun skal afløse partifællen Helene Liliendahl Brydensholt, der holder medmorbarselsorlov.

”Helene er ordfører for blandt andet børn, familie og undervisning/grundskole, og det er lige der, jeg er allermest hjemme,” siger Nanna Høyrup, som blev uddannet pædagog i 2007 og blandt andet har arbejdet i vuggestue.

Hun håber, at der bliver taget hul på forhandlingerne om en justering af merituddannelsen for pædagoger, mens hun sidder i Folketinget.

”Med min faglighed har jeg et godt indblik i, hvordan vi får den bedst mulige model, så de fleste penge går til uddannelse fremfor til dokumentation og bureaukrati. Samtidig vil jeg samarbejde tæt med BUPL,” siger hun.

De små børn får en stemme

Nanna Høyrup vil også gerne arbejde med reformen af pædagoguddannelsen, men hun er ikke sikker på, at hun kommer til det.

”Ministeren vil ikke rigtigt svare på, hvad der skal ske. Men jeg er en del af Alternativets fagråd for børn og familie, så selv om der først skal forhandles, efter at jeg er trådt ud igen, vil jeg og Alternativet stadig forsøge at få indflydelse på reformen. Det samme gælder uddannelsen af meritpædagoger.”

Nanna Høyrup fremhæver, at hun har et stort netværk ud i blandt andet uddannelsesinstitutioner og den pædagogiske praksis.

”Jeg har gode muligheder for at trække den pædagogiske hverdag helt ind i det politiske beslutningsrum. Samtidig repræsenterer jeg som vuggestuepædagog de små børns stemmer. Jeg kender eksempelvis indgående til deres behov for tryg tilknytning. Den viden er en mangelvare i Folketinget og kan bruges i forbindelse med loven om minimumsnormeringer, som endnu ikke er i hus i børnehøjde.”

Her er min mærkesag

Nanna Høyrup bliver ordfører, når Folketinget onsdag den 10. maj skal førstebehandle et såkaldt beslutningsforslag fra Alternativet om, at regeringen skal nedsætte en arbejdsgruppe, som skal ”udarbejde en mere fleksibel model for tilskud til pasning af eget barn med mulighed for supplerende indkomst.”

”I Alternativet vil vi arbejde for at skabe et familievenligt samfund, så forældre kan tilbringe mere tid med børnene, mens de er små. Derfor vil vi blandt andet have udviklet en tilskudsmodel, så man både kan passe sit eget barn og sit arbejde i et rimeligt omfang, så man bevarer tilknytningen til arbejdsmarkedet. I dag er det enten eller,” siger Nanna Høyrup.

Forslaget vil også komme pædagoger til gode, mener hun.

”Det vil lette presset på daginstitutionerne, hvis forældrene får bedre muligheder for at passe deres børn. Det er ikke udelukkende et fravalg, af daginstitutionen, men især et tilvalg af familielivet,” siger Nanna Høyrup.

Nanna Høyrup satser på, at hun kan nå at sætte sit aftryk på områder, som vedrører pædagoger. Men to måneder i Folketinget er ikke lang tid, medgiver hun:

”Jeg håber at kunne så nogle frø, og så kan Helene vande dem, når hun tager over igen”, siger hun.

Så mange pædagoger sidder i Folketinget

Nanna Høyrup bliver den femte pædagog i Folketinget i denne valgperiode. Ved folketingsvalget i efteråret 2022 stemte vælgerne disse fire pædagoger ind som faste politikere på Christiansborg:

  • Theresa Berg Andersen (SF), daginstitutionsleder, formand for indenrigsudvalget og ordfører for kirke, kommunal, landdistrikts- og øer, § 71-tilsynet og social.
  • Charlotte Broman Mølbeck (SF), pædagog og familieplejekonsulent, ordfører for dagtilbud, handicap, idræt, inklusion, kultur og medier.
  • Peder Hvelplund (Enh.), socialpædagog, ordfører for handicap, indfødsret, psykiatri, sundhed og ældre.
  • Lise Bertelsen (K), specialpædagog, ordfører for forskning, kommunal, psykiatri, uddannelse og undervisning.
     

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.