Løntjek gav pote: Alle 240 pædagoger fik højere løn

Et systematisk løntjek blandt 240 pædagoger i Faaborg-Midtfyn Kommune betød, at alle pædagoger steg i løn. I alt var der lønstigninger for 1,5 million kroner.
løntjek regnefejl løn penge spare

Det kan godt betale sig at kigge lønsedlen efter i sømmene. Det kan 240 pædagoger i Faaborg-Midtfyn Kommune skriver under på, efter at et systematisk løntjek har givet et lønhop på 4.500 kroner om året til alle, set i forhold til niveauet i år 2000.

En lønstigning, som fællestillidsrepræsentant Anja Karina Jørgensen er tilfreds med.

»Det her var en ret god start. Men vi havde også brug for at sætte fokus på lønnen, for vi lå i bunden af lønniveauet på Fyn, når det gælder pædagogers løn. Nu holder vi godt øje med den udvikling fremover,« siger Anja Karina Jørgensen, som vil holde kommunen fast på årlige lønforhandlinger i de kommende år.

Modregning i lønnen

Ifølge fællestillidsrepræsentanten skyldtes de lave pædagoglønninger blandt andet, at de individuelle lønaftaler var aftalt til at kunne modregnes i garantilønnen. Det vil sige, at hvis du som pædagog havde forhandlet dig et løntrin op, fulgte denne lønstigning ikke med dig, når du automatisk steg i løn efter eksempelvis 6 eller 10 års ansættelse som pædagog.

»Vi fremlagde lønoversigter for alle pædagoger for forvaltningen, som måtte medgive, at kommunen ikke levede op til sin egen lønpolitik, fordi de ikke har holdt de årlige lønforhandlinger. Og så gik vi ellers i gang med at forhandle,« fortæller Anja Karina Jørgensen.

»Det blev en lang og sej kamp,« fortæller Anja Karina Jørgensen, som dog kunne glæde sig over resultatet: Et såkaldt FMK-tillæg på 4.500 kroner årligt til alle pædagoger plus et yderligere tillæg på 3.500 kroner om året til Faaborg-Midtfyns skolepædagoger, begge dele set i forhold til niveauet i år 2000.

I alt kostede forhåndsaftalen kommunen omkring 1,5 millioner kroner.

Fokus på løntjek

Netop i denne tid er der særligt fokus på at kigge lønsedlen grundigt igennem. I de kommende uger er BUPL og en lang række andre fagforbund med i en kampagne, hvor man blandt andet kan få hjælp til at få tjekket sin lønseddel.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.