Forældre sender syge børn i daginstitution igen og igen

En ny undersøgelse viser, at et stort flertal af landets forældre har sendt syge børn i daginstitution gentagne gange inden for det seneste år. Det øger smitterisikoen og presser institutionerne, advarer både forsker og BUPL.
hver anden daginstitutionspædagog oplever, at et stigende antal børn ikke trives

Igen i år har landets daginstitutioner været hårdt ramt af sygdom. I januar slog en række pædagoger alarm om, at de modtog syge børn, og nu bekræfter et stort flertal af forældrene, at de afleverer børn med feber, snot og hoste.

Det sker i en ny undersøgelse foretaget af Megafon for TV2. Her fortæller 71 procent af de 524 medvirkende forældre, at de har sendt syge børn i daginstitution inden for det seneste år. 63 procent af forældrene har gjort det flere gange.

Forældre indrømmer: Giver børn piller og sender dem i børnehave

I undersøgelsen fortæller 21 procent af forældrene desuden, at de mindst én gang det seneste år har givet deres barn Panodiler eller lignende og har afleveret dem i institutionen.

Og det øger smitterisikoen blandt både børn og medarbejdere, når forældre føler sig nødsaget til at sende syge børn i daginstitution. Det har professor i virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen tidligere forklaret til Børn&Unge.

”Helt generelt er det sådan, at jo længere tid, man er tæt på hinanden, jo større er smitterisikoen. Ved de klassiske luftvejsinfektioner ved vi, at børn og forældre driver epidemierne. Så der er ingen tvivl om, at børn bør holdes hjemme, når de er syge,” understreger han.

Skal være lettere at holde syge børn hjemme

Signe Nielsen, formand for Forældrenes Landsorganisation (FOLA), kalder det vanvittigt, at så mange forældre sender syge børn i daginstitution.

”Det er jo ikke et liv for et barn at komme afsted og være syg og være sammen med rigtigt mange andre børn. Så er vi ude i, at de vil smitte hele institutionen,” siger hun til TV2.

Hun efterspørger bedre muligheder for forældrene til at blive hjemme, hvis færre skal aflevere deres syge børn i daginstitutionerne.

BUPL vil have kommuner til at bruge supervåben mod smitte

Også BUPL opfordrer politikerne til at styrke forældrenes mulighederne for at blive hjemme med syge børn. 

Desuden bør kommunerne ifølge BUPL sikre, at der er ordentlige ventilationsanlæg i daginstitutionerne. 

God udluftning er nemlig afgørende for at mindske smittespredningen i daginstitutioner, viser ny forskning.

Læs også: Ny forskning: Renere luft slår sygdomme ned

Stor smittespredning op til påske: Sådan gør du, hvis din ferie blev ødelagt af sygdom

En række daginstitutioner oplevede stor smittespredning blandt både børn og medarbejdere i ugerne op til påskeferien. Hvis du fik din påskeferie ødelagt af sygdom, kan du have ret til erstatningsferie.

Læs her, hvilke rettigheder du har, og hvad du bør gøre, hvis du har tilbragt din påskeferie i sygesengen. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.