Kontant og skattefrit udbetaling af efterlønsbidraget

Folketinget har besluttet en ny runde, hvor personer der betaler til efterlønsordningen kan melde sig ud – og få efterlønsbidraget betalt tilbage kontant og skattefrit.

Tilbuddet gælder i perioden 1. januar til 30. juni 2022, for personer der den 1. januar 2022 endnu ikke har nået efterlønsalderen. Det vil reelt sige personer, der er født den 1. januar 1959 eller senere.

Der bliver først åbnet op for at søge om at få bidraget retur den 1. januar 2022. Ansøgningen skal sendes skriftligt via a-kassens selvbetjening på hjemmesiden. A-kassen udbetaler efterlønsbidraget i perioden 1. januar til 31. juli 2022.

At man igen kan få efterlønsbidraget skattefrit retur skal ses i sammenhæng med den nye mulighed for Tidlig Pension – den såkaldte ”Arne Pension”. For nogle vil det bedre kunne betale sig at gå på Tidlig Pension frem for efterløn. Derfor kan man i første halvdel af 2022 vælge, hvordan man ønsker at trække sig fra arbejdsmarkedet.

Hvem er omfattet, og hvordan skal man søge?
  • Du skal være født den 1. januar 1959 eller senere.
  • Du skal være tilmeldt efterlønsordningen eller tidligere have været tilmeldt efterlønsordningen, og du må ikke tidligere have fået udbetalt dit efterlønsbidrag.
  • Du skal skriftligt søge BUPLs a-kasse om at få bidraget betalt retur ved at udfylde en ansøgning via a-kassens selvbetjening på hjemmesiden. Du kan tidligst sende ansøgningen den 1. januar 2022, og vi skal senest have modtaget din ansøgning den 30. juni 2022. Har du været medlem af flere a-kasser, skal du søge i den a-kasse, du nu er medlem af – eller den a-kasse du senest var medlem af, hvis du ikke længere er medlem af nogen a-kasse.
Hvilke konsekvenser er der ved at få efterlønsbidraget betalt retur?

Det betyder, at du endegyldigt fraskriver dig muligheden for at gå på efterløn. Du kan ikke efterfølgende blive gentilmeldt efterlønsordningen. Heller ikke via den såkaldte fortrydelsesordning. Vælger du at få efterlønsbidraget betalt retur, giver du derfor endegyldigt afkald på:

  • Retten til at gå på efterløn
  • Retten til at optjene en skattefri efterlønspræmie. Det er en mulighed du har, hvis du kunne være gået på efterløn men i stedet fortsætter med at arbejde, efter du har nået efterlønsalderen.
  • Retten til et seniorjob. Et seniorjob er en jobforsikring, der er knyttet til efterlønsretten, og som sikrer dit et job, hvis du løber tør for dagpenge, mindre end 5 år før du når din efterlønsalder. Er du allerede ansat i et seniorjob, vil du miste retten til seniorjobbet, hvis du får efterlønsbidraget betalt retur.
Hvad skal du gøre nu?

I starten af 2022 sender vi information ud til alle medlemmer af a-kassen, der har mulighed for at få betalt efterlønsbidraget retur. Her vil vi vejlede om, hvordan man søger, og hvad det betyder at melde sig ud af efterlønsordningen. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.