Nye tal: Her er pædagogmanglen størst

Skole og daginstitutioner i områder, som ikke tidligere har været plaget af pædagogmangel, har fået sværere ved at skaffe pædagoger, viser nye tal. Se, hvor det i øjeblikket er sværest at få besat ledige pædagogstillinger.
børn leger

Pædagogmanglen fortsætter med at skabe udfordringer for daginstitutioner og skoler i store dele af landet. Det viser de seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

25 procent af forsøgene på at skaffe en pædagog til et job i perioden fra december 2022 til maj 2023 endte uden resultat.

Kigger man specifikt på pædagoger på skoleområdet, var 20 procent af rekrutteringsforsøgene i samme periode forgæves.

Alt for mange savner pædagogkolleger

Dermed er rekrutteringsproblemerne inden for pædagogfaget fortsat større end blandt social- og sundhedsassistenter (23 procent) og sygeplejersker (20 procent), viser STAR-tallene.

BUPL-formand Elisa Rimpler understreger, at alt for mange pædagogfaglige ledere oplever at løbe panden mod en mur, når de forsøger at sikre den pædagogiske kvalitet.

"Samtidig må pædagoger alt for ofte kigge langt efter uddannede kollegaer," siger hun.

BUPL: Lønløft afgørende for at skaffe flere pædagoger

Elisa Rimpler ser højere løn til pædagogerne som afgørende for at styrke rekrutteringen til faget:

"Vi er i fuld gang med at forhandle et lønløft, der kan mærkes, og derefter fortsætter kampen for mere i løn i overenskomstforhandlingerne."

BUPL-formanden forventer også, at politikerne snart kommer i gang med at styrke pædagoguddannelsen.

"Begge dele er afgørende for, at det bliver mere attraktivt at blive og være pædagog, så vi kan få flere af de pædagogkollegaer, vi har så hårdt brug for," siger Elisa Rimpler.

Store lokale forskelle: Her breder pædagogmanglen sig

Sammenligner man med samme tidspunkt sidste år, er andelen af forgæves rekrutteringsforsøg faldet en lille smule. I foråret 2022 endte 27 procent af søgningerne efter en pædagog forgæves, mens det altså gjaldt 25 procent i foråret 2023.

Især i hovedstadsområdet og i Østjylland er problemerne med at skaffe pædagoger faldet siden sidste år. Det er dog stadig her, pædagogmanglen er størst, viser de nye STAR-tal.

Til gengæld er andelen af forgæves rekrutteringer i samme periode steget væsentligt på resten af Sjælland og i Syd- og Vestjylland (se lokale tal nederst).

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.