4-dages uge, hjemmearbejde og fleksibel vagtplan: I Bakkehuset er der fokus på det hele liv
I en integreret institution i Feldsted uden for Aabenraa er der stort fokus på, hvordan den enkelte medarbejder ønsker at indrette sin arbejdstid. Medarbejderne kan eksempelvis vælge at have 4-dages arbejdsuge, der er mulighed for at arbejde hjemmefra i rådighedstiden, og går man fx til dans om tirsdagen, så slipper man for lukkevagt denne dag.
”Arbejde er ikke hele livet, det er bare en DEL af livet! Det har altid været en lidenskab for mig, at de to ting skal hænge sammen, og det er kun blevet ”værre” med årene,” siger leder i Bakkehuset Inge Bock med et smil og understreger i samme åndedrag:
”Selvfølgelig skal man passe sit arbejde, det er klart. Men man skal huske, at arbejdet skal passe ind i livet – det er ikke livet, der skal passe ind i arbejdet.”
Og så kort kan det faktisk siges. Den sætning, at arbejdet skal passe ind i livet og ikke omvendt, fortæller egentlig meget godt om den ledelsesfilosofi, der danner grundlag for hverdagen i Bakkehuset.
Her indførte man for godt to år siden som noget helt nyt mulighed for 4-dages arbejdsuge og hjemmearbejde i rådighedstiden. Derudover er det en værdi at tage personlige hensyn i vagtplanen. Én går fx til dans med sin datter og vil gerne have tidligt fri om tirsdagen, en anden går til fitness om onsdagen og vil helst ikke lukke den dag.
”Det vil vi enormt gerne imødekomme og tage hensyn til. Der skal være plads til livet. Det giver gladere medarbejdere, og faktisk kan vi også se i statistikken, at det har en positiv effekt på sygefraværet,” fortæller Inge Bock.
Frihed er guld værd
Ordningen med 4-dages arbejdsuge fungerer sådan, at man som fastansat kan ønske, om man vil være med eller ej. Er man med i ordningen, har man altså en ugentlig fridag, som ligger i et rul fra mandag til fredag – undtagen onsdag, hvor der er personalemøde. Når man har sin ugentlige fridag om fredagen, begynder næste uge med en fridag om mandagen, og man får på den måde jævnligt fire dages sammenhængende frihed.
”De ansatte synes, det er guld værd. De siger, at den ugentlige fridag giver fornyet energi til de øvrige dage, og at der nu er tid og plads til at gå til tandlægen og den slags praktiske ting, som skal ordnes på hverdage. Vi evaluerer ordningen løbende, og her siger medarbejderne, at de meget nødigt vil af med den frihed, de har fået,” siger Inge Bock.
Hun fortæller, at ordningen faktisk også har en positiv indvirkning på børnenes dagligdag, fordi de medarbejdere, der har 4-dages arbejdsuge, automatisk får nogle længere arbejdsdage.
”Det betyder, at det oftere er de samme medarbejdere, der både modtager og siger farvel til et barn. De kan altså iagttage og være sammen med børnene over en hel dag, og det giver et godt perspektiv på børnenes liv og behov. På den måde skaber vi ro og kontinuitet i hverdagen – både for børn og voksne.”
Kræver planlægning
Mulighed for 4-dages arbejdsuge, hjemmearbejde i rådighedstiden og personlige hensyn i vagtplanen kan dog være en administrativ udfordring.
”Det er selvfølgelig ikke noget, man bare gør uden videre. Der er en normering, der skal holdes, og vi har nogle små mennesker, vi skal tage os af – og børnene kommer jo hver dag. Derfor kræver det rigtig meget planlægning,” siger Inge Bock.
I Bakkehuset er der derfor en medarbejder, som får et tillæg for at lave vagtplan, og den bliver vendt med både TR og AMR på et møde.
”Der er MEGA meget planlægning i det, for det er et stort puslespil, der skal gå op. Så jeg vil godt erkende, at det er lidt hårdt. Derudover er ordningen relativ dyr i vikartimer. Men som jeg ser det, er det et prioriteringsspørgsmål. Vi har et godt vikarkorps, og jeg sætter penge af til det. Desuden udligner det sig lidt i sidste ende, fordi vores sygefravær generelt er lavere.”
Hvad-nu-hvis?
Inge Bock får af og til spørgsmål i kategorien ”hvad-nu-hvis”: Hvad nu hvis alle vil gå tidligt om tirsdagen? Hvad nu hvis der er sygdom, kursus og ugentlig fridag på samme tid? Og så videre.
”Jamen, det er jo hypotetisk. Alle går ikke til dans lige om tirsdagen, vel? Men altså, hvis det ikke går op, så løser vi det – oftest i fællesskab, hvor der er stor forståelse for, at vi ikke altid kan tilgodese alle. Vi ER en arbejdsplads, og man skal ikke være i tvivl om, at hvis enderne ikke kan mødes, så træder jeg i karakter som leder. Men helt ærligt, det er altså meget sjældent nødvendigt.”
Og så er vi tilbage til det der med arbejdet og livet.
”Som leder synes jeg, man har et ansvar i forhold til at være opmærksom på, hvem det er, man har ansat, og hvilke behov de forskellige medarbejdere har. Det er nogle gange svært at få til at gå op, men det er ikke et problem. Det er livet.”
Hvis du vil høre mere
Er du interesseret i at høre mere om erfaringerne med 4-dages arbejdsuge, så er du velkommen til at skrive en mail til Inge Bock på ibo@aabenraa.dk. Du er også altid meget velkommen til at kontakte FTR i din kommune eller BUPL Sydjylland.