Nej Anton, Danmark har ikke råd til din sommerlejr

Læserbrev: Investering i børn og unge tjener sig ind på den lange bane, skriver fællestillidsrepræsentant Lars La Cour
Læserbrev

Nej, Anton, virksomheden Danmark har ikke længere råd til din sommerlejr

Nu, hvor Kommunernes Landsforening og Staten er i gang med forhandlingerne om kommunernes økonomi, er der lige et investeringstip til forhandlerne.

Af Lars Vad La Cour, Aarhus V, fællestillidsrepræsentant for klubområdet i Aarhus Kommune

Hvis samfundet var en virksomhed, så ville man vide, hvor man skulle investere for, at "Virksomheden Danmark" kunne blive en god forretning. Man ville investere der, hvor man ville få det største afkast: Investering i børn og unge = viden, faglighed, udvikling, produktivitet og det gode liv.

Mangler "Virksomheden Danmark" penge? Der bliver i hvert fald årligt lavet nedskæringer på børne- og ungeområdet. Det er en medvirkende årsag til, at et stigende antal børn og unge mistrives eller rammes af ny udsathed.

Hvis en virksomhed foretager nedskæringer eller trimmer virksomheden, er det, fordi ledelsen, med et fagligt blik, mener, det vil højne indtjeningen og afkastet. Men inden for det offentlige har politikerne ikke i samme grad den faglige vinkel på nedskæringer og trimninger.

Den kontante afregning for nedskæringer på børn og unge kan opleves sådan her: Anton kommer til mig og siger: "Hvornår er der tilmelding til sommerlejr?". Jeg svarer: "Den bliver ikke til noget i år, klubben har ikke penge til, at vi kan komme afsted".

"Kan vi ikke bare tage afsted alligevel, ellers skal jeg bare være derhjemme i hele sommerferien", foreslår Anton. For denne dreng, og mange andre, er bundlinjen i regnestykket, at han nok ikke får en ferieoplevelse, fordi den institution, hvor drengen går, ikke har resurserne til det.

I en virksomhed ved man også, at der skal investeres for, at det giver god indtjening på den lange bane, selvom det koster på den korte bane.

Hvis "Virksomheden Danmark" investerer i børn og unge, vil det også være en udgift her og nu, men den vil tjene sig ind på den lange bane. Den investering vil øge antallet af unge, der tager en uddannelse, antallet, der vil få et job, og antallet, der kan bidrage til samfundet med skattekroner og deltagelse i almindelighed. I stedet for, som det er i dag, med stigende behandlingsbehov, stigende medicinforbrug og stigning i personer på overførselsindkomst fra en tidlig alder.

Så den gode investering, både økonomisk og menneskeligt, er i opvæksten. Få tildelt de resurser, der er nødvendige for, at børn og unge kan klare sig i denne verden. Så politikere, gør noget andet, end I plejer - invester, fordi I tror på de unge og på fremtiden.

Bragt i Stiften den 20. maj 2024

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.