Læserbrev: Ny aftale om folkeskolen

Skolepædagog Jeanett Thybo havde læserbrev om SFO´ernes økonomi i Aarhus Stiftstidende den 31. marts 2024
Billede af læserbrev

Jeg bliver bekymret. Da et flertal i Folketinget i sin tid lavede længere skoledage, skar man i SFO'ernes budgetter. Av for den, tiden i SFO kostede, ifølge politikerne, rigtig mange penge, som man selvfølgelig ikke længere skulle have i SFO'ens budget nu, hvor børnene i stedet gik i skole.

Nu sadler man om og tilbageruller tiltag og ideen om, at bare børnene går meget i skole, så bliver de klogere. Uheldigvis så var de eneste, som blev klogere, politikerne, og børnene måtte, som fagpersoner tæt på praksis kunne spå, betale med deres trivsel.

Børn har brug for en alsidig udviklende dag, som rummer både god skole, tryghed og nærvær samt en faglig fritid. Det glæder mig at se, at flere partier er begyndt at få øjnene op for en mere alsidig skolegang og flere muligheder for selvbestemmelse lokalt. Jeg håber i mit stille sind, at kommunerne forstår den opgave, de nu har, i at prioritere børnenes hele dag. Et godt fundament bygges ikke kun i skoletiden.

Det, som virkelig bekymrer mig, er, at jeg læser, at den tid, som børnene nu kommer tilbage i SFO, faktisk vurderes til at være gratis at drive. Den økonomi, som spares ved at lave kortere skoledage, lægges i en timebank til brug ind i undervisningstiden. 2,5 milliarder kroner er der sparet på det fritidspædagogiske område siden 2013, det kan mærkes.

Faktum er, fritidsdelen er så hårdt maxet ud, at det ikke længere er muligt at drive dygtig pædagogik og støtte det stigende antal børn med støttebehov. Mine kollegaer går ned med flaget, fordi man må gå på kompromis med sin faglighed, og følelsen af at kunne lykkedes i sin opgave ikke længere synes inden for rækkevidde. Det presser en allerede presset profession og hverdag.

Jeg læser mange fine intentioner på SKOLEdelen og håber så inderligt, at når virkeligheden rammer, så lykkes de gode tiltag for børn og unge. Men en lærerig dag slutter ikke, når skolen lukker, og min faglighed fortæller mig, at skal man lykkes med denne opgave, så kræver det en heltidssikret hverdag. Kvalitet opnås, når behov opfyldes og udfordres over hele barnets dag.

Min bøn til kommunerne og politikere: Husk børnenes faglige fritid.

Jeanett Thybo, skolepædagog

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.