Læserbrev: Kvalitet i dagtilbuddene – behov for politisk handling

Af Helle Ebsen, næstformand og Line K. Møller, formand i BUPL Århus, Kystvejen 17, 8000 Aarhus C
Onsdag drøftede Aarhus Byråd kvaliteten i dagtilbud for børn i alderen 0-6 år. Byrådet drøftede bl.a. det lovpligtige tilsyn og de lovpligtige minimumsnormeringer. På baggrund af drøftelserne skal politikerne vurdere, om der skal iværksættes tiltag, så dagtilbuddene i Aarhus opfylder lovens krav til kvaliteten.
Ligesom flere politikere påpeger, mener BUPL Århus også, at det kalder på nye handlinger. De små børns trivsel skal altid ligge politikerne på sinde, og Byrådet må sikre de prioriteringer, der er nødvendige for at børnene i dagtilbuddene oplever tryghed og får den nødvendige omsorg.
Det omtales af mange byrådspolitikere, at der mangler pædagogisk uddannet personale. Det er også en stor bekymring for BUPL Århus, da vi ved fra undersøgelser og forskning, at der er en klar sammenhæng mellem den pædagogiske kvalitet og andelen af uddannede pædagoger. Her må vi fastholde alle de gode initiativer, der allerede er i gang og sammen gøre mere for, at der er pædagoger nok til at arbejde med børnenes trivsel, dannelse og udvikling.
Forligsparterne bag budget 2024 fik udarbejdet en analyse af minimumsnormeringerne. Den viser, at budgettet på dagtilbudsområdet, inden for de kommende år, ikke længere kan dække de forventede udgifter til minimumsnormeringer, medmindre der iværksættes korrigerende tiltag. Her er det nødvendigt, at der prioriteres flere midler og allerhelst med øjeblikkelig virkning.
BUPL Århus´ seneste undersøgelse blandt pædagogerne i Aarhus viser nemlig, at det fortsat kendetegner hverdagen, at en pædagog står alene med en stor børnegruppe. I 2023 svarede 67 % af pædagogerne, at de i perioder af arbejdsdagen var alene med en børnegruppe, og i 2025 er det tal steget til, at 72 % af pædagogerne i Aarhus, i perioder af dagen, står alene med en børnegruppe. Det er desværre en understregning af, at minimumsnormeringer ikke opleves for hverken børn, forældre eller personale på institutionsniveau. Flere politikere italesætter, at der må gøres noget; det kan de også se – vi minder om, at det er de mindste børn der betaler prisen, når midlerne er for få. Det er bare ikke godt nok!
Samlet giver det et billede af et område, der til stadighed er under et urimeligt tidspres; pædagogerne og de pædagogfaglige ledere kunne med deres faglighed så meget mere, hvis de fik rammerne og vilkårene til det.
I BUPL vil vi gerne være med til at kigge på nye handlinger, der kan lette det pres. Et bedre pædagogisk miljø og dermed højere trivsel for børnene, giver også bedre arbejdsmiljø for de ansatte, som i sidste ende er med til at gøre de pædagogiske arbejdspladser mere attraktive, hvilket der er brug for i et fastholdelses- og rekrutterings øjemed.
Bragt i Stiften 18. marts 2025