Læserbrev: Hallo, gør noget ved lønefterslæbet!   

Folketingsvalg. BUPL Århus´ læserbrev i Århus Stiftstidende: Hallo - vi er lige her
Billede af læserbrevet i avisen

Åbent brev til folketingskandidaterne i Østjyllands storkreds

Af Line K. Møller, faglig sekretær, BUPL Århus

Gennem det meste af valgkampen har vi pædagoger haft lyst til at stille os på tæer og vinke og råbe: “hallo - vi er lige her”!
For alt imens politikere har bragt rekruttering og lønspørgsmålet ind i valgkampen, og der bliver talt om andre faggruppers løn, må vi minde om, at pædagogerne blev indplaceret lavest på den lønskala, politikerne vedtog med tjenestemandsreformen i 1969. Den skabte et lønefterslæb for de kvindedominerede faggrupper, som pædagogers løn stadig er ramt af. Det burde høre fortiden til. 
Fakta er, at pædagoger har et dokumenteret lønefterslæb, der betyder, at pædagogers disponible livsindkomst er tre millioner kroner lavere end gennemsnittet for andre faggrupper med samme eller lavere uddannelsesniveau. 
En nylig undersøgelse viser desuden, at løn har betydning for de unges uddannelsesvalg. Og vi mangler i den grad pædagoger. Analyser peger på, at der i 2030, på landsplan, vil mangle 14.000 pædagoger yderligere bare for at følge med efterspørgslen fra det stigende børnetal. Og det lysner desværre ikke, endnu. I Aarhus har 46 % af lederne indenfor det seneste år måttet opgive at ansætte en pædagog i en ledig stilling. 
Det kan komme til at få stor betydning for kvaliteten i de pædagogiske institutioner, hvor der er alt for få pædagoger til nærværet med børn og unge, og hvor flere og flere pædagoger står alene med store grupper af børn. 
Vi er mange, netop indenfor de kvindedominerede fag, der med spænding venter på lønstrukturkomiteens rapport, og på hvordan en kommende regering vil handle herpå.

Herfra skal derfor lyde en hilsen: Kære I, der kandiderer til en plads i Folketinget, husk pædagogerne og de andre faggrupper der halter voldsomt bagefter lønmæssigt. Vi er meget mere værd.

Aarhus Stiftstidende 23. oktober 2022
https://stiften.dk/artikel/hallo-det-er-alts%C3%A5-os-der-ligger-i-bunden-endnu 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.