Læserbrev: Fokus på kvalitet i dagtilbuddene i midtbyen

Århus Forældreorganisation og BUPL Århus peger på, at varsler om lukninger planter en usikkerhed hos medarbejdere og forældre, og håber, at midtbyanalysen giver anledning til at tænke stort og langt og bredt og arbejde kreativt og løsningsorienteret med at koble god pladsudnyttelse med høj kvalitet.
Foto af læserbrevet i avisen


Der er landet en analyse, som viser, at der er et overskud af dagtilbudspladser i midtbyen. I analysen er der en oversigt over ’mulige greb og væsentlige faktorer for kapacitetstilpasning’. Her er listet små institutioner, institutioner i dyre lejemål og institutioner med lav pladsudnyttelse over tid. Det er faktorer, som nemt stikker ud i et regneark. Men det, der ikke står noget om er kvaliteten, social kapital, opgaveløsning, forældretilfredshed og den mangfoldighed, som institutionerne i midtbyen repræsenterer. Vi ønsker os at alle disse faktorer tænkes med ind, hvis man når frem til, at der skal reduceres på antallet af pladser. Men måske er der også andre løsninger? 

Som forældreorganisation og som faglig organisation har vi en fælles opmærksomhed på institutionernes arbejdsmiljø, da vi ved, at der er en nøje sammenhæng mellem de ansattes trivsel og børnenes trivsel. Når der konkret bliver peget på institutioner i analysen der kan lukkes, bliver der plantet en uhensigtsmæssig usikkerhed hos medarbejderne og forældrene, der vil komme til at gå med en utryghed i forhold til, om deres institution er lukningstruet. Vi mener, det giver god mening at fastholde institutionspladserne i Midtbyen, ikke mindst så der fastholdes en mangfoldighed af institutioner, og så forældrene har størst mulig chance for at få en plads, der passer bedst til dem og deres barn/børn. 

Vi opfordrer også til, at Aarhus Kommune afsøger muligheder for, at pladsanvisningen bliver en del af løsningen med at fylde pladserne i Midtbyen. I dag er det allerede kendt, at flere forældre vælger en Midtbyplads frem for en lokal plads. Forklaringerne herpå kan være mange, men oftest begrundet i barnets og familiens behov, som det både for Aarhus Kommune og den enkelte borger giver stor mening og kvalitet at kunne opfylde.
At sikre bæredygtighed er også et fælles mål. Det mest bæredygtige byggeri er det, der allerede er bygget. Derfor er det også oplagt at sikre, at vi først og fremmest udnytter eksisterende bygninger og pladser frem for at opføre nye. 
Som organisationer håber vi, at midtbyanalysen giver anledning til at tænke stort og langt og bredt og arbejde kreativt og løsningsorienteret med at koble god pladsudnyttelse med høj kvalitet.
 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.