Læserbrev: Det er en dårlig ide igen at gennemføre besparelser på børne- og ungeområdet
Kære byråd i Aarhus: Det er en dårlig ide igen at gennemføre besparelser på børne- og ungeområdet
Af Line K. Møller, formand BUPL Århus og Ulf Groth Berntsen, faglig sekretær BUPL Århus, Kystvejen 17, 8000 Aarhus C
I midten af december, fik vi i BUPL Århus indblik i de besparelser, der skal findes internt i magistraten for børn og unge for at finansiere dele af det økonomiske løft, som byrådet gav skolerne med budgetforliget i september.
Vi anerkender, at besparelserne, i løbet af forhandlingerne, er gået fra et større beløb, men 50 mio. kr. ér en kæmpe besparelse.
Når børne- og ungeområdet skal fordres med egen hale, svækker det de tidlige og forebyggende indsatser, som jo netop skulle sikre at flere børn og unge trives lokalt og dermed at færre mistrives og får brug for specielle tilbud.
I budgetforliget står: ”Børn, der trives, lærer og udvikler sig i de almene børnefællesskaber, klarer sig bedst i livet. Derfor skal vi have vendt udviklingen, så færre børn mistrives, færre har behov for et specialpædagogisk tilbud, og flere børn kommer i skole”.
Det skal der afsættes 210 mio. kr. til.
Vi forstår behovet for at sætte penge af til folkeskolen, men det er absurd, at de 50 mio. kr. skal tilføres fra magistraten for børn og unges eget budget.
Pædagogerne i de århusianske fritidsinstitutioner (SFO og klub) spiller en afgørende rolle i arbejdet med børn og unges trivsel og i arbejdet med børn og unges fællesskaber gennem hele deres opvækst. Vi står derfor uforstående overfor, at UngiAarhus-området igen er i spil med en besparelse på 1,2 mio. kr. årligt. UngiAarhus er netop en af nøglerne til at vende udviklingen, så færre børn og unge mistrives.
De gentagne besparelser giver en oplevelse, blandt det pædagogiske personale, af at politikerne ikke tager det pædagogiske arbejde på UngiAarhus-området alvorligt.
Drop derfor besparelsen og lad pengene blive på området!
Et andet besparelsesforslag er at fremrykke administrative besparelser i 2029, til 2027. Både pædagoger og pædagogiske ledere oplever allerede at administrative besparelser medfører en dårligere understøttelse til det pædagogiske arbejde, og at der sker en opgaveglidning til de decentrale ledere, som i forvejen er overbebyrdet med et alt for stort arbejdspres. Den opgaveglidning er stik imod de opmærksomhedspunkter, der var i det budgetoplæg, som kom fra Borgmesterens afdeling som oplæg til budget 2025.
Det burde kunne gøres bedre!
Bragt i Aarhus Stiftstidende d. 7. januar 2025: Kære politikere, tager I os overhovedet alvorligt? I fodrer vores område med vores egen hale | stiften.dk