Henvendelse til Aarhus Byråd om budgetforhandlinger 2024

BUPL Århus har 16. maj skrevet en henvendelse til Aarhus Byråd vedr. forhandlinger om budget 2024.
Foto af budgethenv

Budgetforhandlinger 2024
Til Aarhus Byråd i forbindelse med budgetforhandlingerne.

MINIMUMSNORMERINGER
BUPL Århus råder til, at Byrådet sikrer minimumsnormeringer i dagtilbud, da det kan være med til at give barnet ballast og sikre, at der bliver taget hånd om små problemer, inden de bliver til store trivselsproblemer. Pædagoger, med tid og muligheder, er en del af løsningen på børn og unges udfordring med mistrivsel. For at sikre minimumsnormeringerne skal det prioriteres at rekruttere og fastholde pædagoger. Derfor opfordrer vi til, at der afsættes ressourcer til:
•    efter- og videreuddannelse
•    at tilbyde merituddannelsen 
•    at tilbyde de studerende en god praktik, så de bliver i faget
•    at der afsættes midler til at fastholde pædagoger, herunder sikre et godt arbejdsmiljø 
BUPL Århus foreslår desuden, at minimumsnormeringer sikres på institutionsniveau. Start med vuggestuerne, så antallet af pædagoger omkring de allermindste ikke står til diskussion. Sluttelig bør Aarhus Kommune sikre sig, at den økonomi, der er afsat til minimumsnormeringer reelt går hertil og ikke kan flyttes eller spares på.

FÆLLESBIDRAG
Aarhus Kommune bør helt afskaffe fællesbidraget. På Børn og Unge området udgør besparelsen 20 mio. kr. årligt. Penge som området ikke kan undvære. Besparelsen har ikke den, af byrådet, tiltænkte effekt. De omfordelinger, der kommer Børn og Unge området til gode (fx midler til bredere børnefællesskaber) ædes op af andre driftsmæssige besparelser, inden de når de børn og unge, der har behov for dem. Først når fællesbidraget ophører vil penge tilført til området reelt komme den pædagogiske kerneopgave med børn og unge til gode.

ADMINISTRATIVE BESPARELSER 
Vi ser ræson i at luge ud i unødigt bureaukrati. Men al administration er ikke bureaukrati. Erfaringen er, at administrative besparelser skubber opgaver ud til førstelinjelederne. Her bidrager de til en, i forvejen presset, opgaveportefølje af ikke-pædagogfaglige ledelsesopgaver, senest dokumenteret i en undersøgelse fra 2022 af de pædagogiske lederes arbejde.

FYSISKE RAMMER
BUPL Århus anbefaler, at I afsætter midler til at investere i bedre fysiske rammer til SFO og klub. Vi har besøgt en række fritidsklubber (2022), og vi konkluderer, at rammerne både i SFO og klub generelt er utilstrækkelige. Der bør sættes midler af til at forbedre rammerne til den fritidspædagogiske indsats. Alt for mange tilbydes fysiske rammer, der ikke gør det muligt at give børn og unge et værdigt fritidstilbud. Flere pædagoger og bedre fysiske rammer ville helt konkret forebygge mistrivsel. Fritidsområdet kán gøre en positiv forskel for børn og unge, også for de børn, der ikke kan rummes andre steder. 
I nye byggeprojekter på dagtilbudsområdet ser vi desværre også, at snøren strammes og rammerne skrumper ind. Der bør også her afsættes midler til at sikre, at de fysiske rammer er rummelige og i takt med den pædagogiske indsats.

SPECIALOMRÅDET
Der bør afsættes midler til det meget pressede specialområde/specialinstitutionerne. Børn og unge kan ikke nedprioriteres; det er lige nu, de skal have den særlige hjælp, pædagoger og andre fagfolk kan give dem. Det er soleklart og yderst veldokumenteret, at der er brug for flere ressourcer på børne- og ungeområdet. Det er afgørende vigtigt, at der sættes ind tidligt, så børn og unge har de rette betingelser for at trives, danne relationer og for at vokse op og blive velfungerende voksne. I øjeblikket er der alt for få ressourcer og alt for mange, der venter for længe på rette hjælp. Det presser specialområdet og det presser almenområdet, for det er der, dem der ikke er plads til, parkeres, mens de venter på, at der også bliver et tilbud til dem. Og imens børn og unge venter, øges risikoen for at deres problemer accelererer og gror fast. Vi, og I, skal forebygge mistrivslen med de tidlige indsatser. Det koster nu og her at gøre det rigtige, men det koster langt mere at lade være.
Det må og skal være muligt at se en sammenhæng mellem de politiske ambitioner for vores børn og unge i Aarhus og de ressourcer, der bliver stillet til rådighed til at indfri dem. 
Det kommende budget i Aarhus Kommune skal indeholde en langtidsholdbar løsning for børn og unge. 
Udviklingen skal vendes, kommunen har ikke råd til andet.

Med venlig hilsen
Marianne Gilbert Nielsen, formand BUPL Århus | mgn@bupl.dk 
 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.