Få velfærden tilbage på sporet

Læserbrev: - Både pædagoger og ledere mangler tid fx til nærvær og faglig fordybelse
Velfaerd

Forhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening og regerin-gen om kommunernes økonomi er skudt i gang.
Kommunernes Landsforening, KL, går til forhandlingerne med et krav om, at kommunerne får flere penge til den nære velfærd.

Af Sofie Bak Hansen, forperson for Århus Forældreorganisation, og Marianne Gilbert Nielsen, forkvinde for BUPL Århus
KL peger bl.a. på, at kommunerne år efter år har været nødsaget til at spare på daginstitutioner, folkeskoler og ældrepleje. Kommunerne bruger en stør-re del af deres budgetter på specialundervisning og det specialiserede so-cialområde, forklarer KL.
KL forklarer, at når man bruger pengene på det specialiserede område, så er der færre penge til almen velfærd til de mange.
Derudover har regeringen pålagt kommunerne, at de skal finde store be-sparelser på administration bl.a. med det resultat, at de administrative op-gaver flytter fra forvaltningen til de pædagogfaglige ledere i institutionerne.
Og det mærker vi forældre og pædagoger. Der er for få penge til at sikre mi-nimumsnormeringer på institutionsniveau, der mangler penge til et kvali-tetsfyldt fritidstilbud, ligesom børn med særlige behov mærker manglen på ressourcer.
Den utilfredsstillende kvalitet på børne- og ungeområdet spænder ben for det pædagogiske og det pædagogfaglige arbejde, så både pædagoger og le-dere mangler tid, f.eks. i form af nærvær med mindre grupper af børn. De mangler også tid til faglig fordybelse.
Derfor bakker vi forældre og pædagoger op om KL's krav om at få udvidet servicerammen, så velfærden igen kommer tilbage på sporet i ordentlige, respektfulde rammer for børn, forældre og ansatte, så vi sikrer, at pædagog-fagligheden får de bedste betingelser.

Bragt i Stiften 13. maj 2024.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.