Et tilfældigt opkald blev til en alternativ klub

Jette Hieronymus Hansen

For 14 år siden fik Jette Hansen konstateret den kroniske sygdom Fibromyalgi en sygdom, som giver daglige smerter i hele kroppen. Diagnosen stoppede ikke Jette, hun blev ved med at arbejde indtil, at hun ikke kunne mere og i 2021 blev hun sygemeldt. 

”Jeg fik konstateret fibromyalgi allerede i 2010, men jeg ville ikke acceptere, at jeg havde en kronisk sygdom. Så jeg arbejdede mellem 30-60 timer om ugen i de 11 år frem til min sygemelding, hvor det indhentede mig og læsset væltede. Min læge gjorde det klart for mig, jeg skulle tage det alvorligt og sygemelde mig. Jeg sygemeldte mig, men allerede en måned senere tænkte jeg – det her, det er ikke mig, selvfølgelige skal jeg arbejde, Jeg tog nogle timer, men jeg skulle udelukkende arbejde med børnene, og det kunne jeg ikke holde til.”

Derefter fulgte endnu en sygemelding og et farvel til det fag og arbejde, som Jette holdt meget af at være en del af. De sidste år har været en proces frem mod at acceptere hendes nye virkelighed. 

Hvordan gjorde du det?

”I min fritid er jeg kreativ, faktisk ekstrem kreativ, Jeg kan få noget kreativ ud af alt, jeg har i hænderne. Det har været en hjælp for mig og har hjulpet mig med at acceptere, at jeg ikke kommer tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg fik en førtidspension i år, og det er jeg så glad for, fordi jeg er endelig kommet dertil, hvor jeg har accepteret mine nye livsvilkår. Det har været en proces at nå hertil, og jeg har arbejdet rigtig meget med mig selv blandt andet gennem det kreative, mindfulness og terapi. Og jeg har fået så meget med på vejen. Og så har min kære familie haft en stor betydning, specielt min mand som har været der, har lyttet og støttet mig i hele min proces””

Et tilfældigt telefonopkald medførte en god idé

Det var et rutineopkald fra BUPL Nordsjælland, der gjorde udslaget. I den ene ende af røret var konsulent Martha Jakobsen, og i den anden var Jette, og den samtale skulle vise sig at sætte nogle tanker i gang hos Jette. Ud af samtalen opstod Klubben for det alternative arbejdsliv. 

”Hun spurgte mig, hvorfor der ikke var registreret en arbejdsplads på mig. Jeg sagde – det kan jeg godt fortælle dig, jeg er sygemeldt. Og så talte vi ellers sammen i næsten en time om min situation, og mens jeg fortalte, så tænkte Martha. 

Og så sagde Martha, at jeg jo var medlem ligesom alle andre, om hun ikke skulle gå videre med idéen om et alternativt arbejdsfællesskab, og at det passede ind i formatet Nørderiet. Og det synes jeg bare var sådan en god idé. For selvom jeg har accepteret min nye situation, så har man stadig brug for at være en del af noget, for man kan hurtigt føle sig ensom. Jeg tænker, at der kan være flere, der er i en lignende situation, som kunne have lyst til at være med,”

Et fagligt og trygt fællesskab

Det nye netværk – Klubben for det alternative arbejdsliv – skal være et trygt sted at komme uanset, hvilken situation man er i. Ifølge Jette kan man være førtidspensionist, i flexjob, være langtidssygemeldt eller andet. Det er for dem, som stadig har brug for at tale om det arbejdsmarked, man enten har forladt eller har pause fra.

”Det skal være et fællesskab, hvor man kan komme og gå, som man selv formår at være i det. Jeg savnede et fællesskab, hvor pædagogikken kunne fylde, og jeg savnede et fællesskab med andre, der mindede om mig.” 

Hvordan at klubben skal se ud, og hvad man skal lave, bliver en fælles beslutning.

”Til at starte med er det vigtigt, at det bliver et godt og trygt rum for os at være i. Det skal være hyggeligt, vi skal have en kop te eller kaffe og en småkage. Og så skal vi sammen finde vi ud af, hvordan det skal struktureres, og hvad vi har lyst til. Dem der er kreative, skal have lov til at tage deres små sysler med, og så kan det jo være, at vi i fællesskab får lyst til et eller andet oplæg eller kursus, og så finder vi ud af det.”

Et fællesskab med fællesnævner

Der er mange gode grunde til, hvorfor Klubben for det alternative arbejdsliv er vigtigt, men noget af det vigtigste for Jette er en fællesnævner.

”Det giver utroligt meget at være i et fællesskab, hvor man har en fællesnævner. Og min erfaring er, at man helt kan komme til at glemme, at man har en kronisk sygdom, har stress eller hvad det nu kan være."

 "Jeg oplever et netværk som et frirum, hvor jeg bare kan være – og i klubben for det alternative arbejdsliv har vi pædagogikken som fællesnævner. Jeg håber, at jeg kan beholde min følelse af faglig stolthed, så den ikke smuldrer og forsvinder. Vi er jo pædagoger, selvom vi ikke er i arbejde.”

Hvad ønsker du, og andre, at få ud af netværket?

”Jeg ønsker mig at have nogle ligesindede, og man ikke mister følingen med arbejdslivet. Det betyder meget for mig, at man kan få sådan et netværk op at stå i en fagforening – det har jeg aldrig set eller hørt om før.” 

Og slutteligt, hvad skal man gøre, hvis man gerne vil være med?

”Man skal kontakte mig på telefon eller på mail. Man kan også bare ringe og være nysgerrig, man er ikke forpligtet af noget. Men jeg håber da, at der er nogle, som har lyst til at mødes.”

Jette kan kontaktes på:
Mobil nr.: 4028 5447
Mail: jettehieronymus@gmail.com

Du er også velkommen til at kontakte BUPL Nordsjælland på nordsj@bupl.dk

Er du nysgerrig på, hvad man ellers kan i Nørderiet?

Nørderiet er for dig med den gode idé. I Nørderiet kan man søge om at få et oplæg, holde en workshop, kursus eller andet. Det er mere eller mindre kun din fantasi, som sætter grænserne. Du har idéen, og vi hjælper gerne med at udføre den. 

Du kan læse mere om Nørderiet her – Alt om Nørderiet 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.