Dialog skal sikre politisk handling

For hvad sker der, når der ikke følger penge med i SFO’en? Og når der ikke er pædagogfaglig ledelse?
Det fortalte tillidsrepræsentanterne for skolepædagogerne i Odense de fremmødte politikere fra Odense Kommunes Børn- og Ungeudvalg om den 1. april, da de havde inviteret til dialogmøde. Formålet var at fortælle politikerne om de vilkår og udfordringer, pædagoger - og børnene - oplever i hverdagen og gennem dialog udveksle forslag til sammen at styrke kvaliteten i skole og fritid og skabe de bedste rammer for børns trivsel og læring.
”Det er vigtigt, at politikerne hører skolepædagogernes stemme, så de kender til de udfordringer og potentialer, der er for skolepædagoger. Politikerne sidder med store beslutninger, og det er dem, der har mulighed for at gøre økonomien og rammerne bedre,” siger fællestillidsrepræsentant for skolepædagogerne i Odense Kommune, Mette Lykke Hvid-Jacobsen.
Og der blev også taget godt imod de fortællinger fra skolepædagogernes hverdag. Mads Thomsen fra Børn- og Ungeudvalget i Odense Kommune deltog i dialogmødet, og for ham var det givende at høre, hvilke udfordringer, skolepædagogerne står i:
”Man får et helt andet indblik, når det bliver fortalt af dem, der hver dag knokler i praksis. Det gør, at man bedre kan forstå, hvor og hvordan man kan understøtte deres arbejde politisk. Det giver nye perspektiver på, hvordan jeg og mit parti kan arbejde videre på de problematikker, der blev bragt op på mødet.”
Ressourcer for at lykkes med opgaven
Pædagoger i skole og fritid er altafgørende for børns trivsel og dannelse. Mange børn trives nemlig i de rammer, der er i fritidspædagogik – især hvis der er gode rammer for fordybelse og flere værksteder. Og det er vigtigt, at SFO’en har egne lokaler, der kan bruges til fordybelse, kreativitet og udvikling.
”Hvis vi som pædagoger skal lykkes med opgaven, skal der følge ressourcer med. Og det er vigtigt, at det er pædagoger, der er uddannet til den store og vigtige opgave, det er at skabe hele og robuste mennesker. SFO’en har i mange år været nedprioriteret i økonomisk og den sparsomme forberedelsestid, vi nogle steder har fået tildelt, bliver brugt til planlægning af skoledelen og meget lidt i SFO,” lød det samlet fra tillidsrepræsentanterne på skoleområdet.
Fritidspædagogikken har fået et løft, og flere SFO´er har fået pengene til at sikre attraktive fritidstilbud. Men flere SFO´er har ikke – og den forskel har stor betydning. På Stige Skole har man ikke fået nogen ressourcer tildelt i SFO. Derfor har man blandt andet forkortet skoledagene. Det giver pædagogerne 45 minutter, hvor de kan forberede pædagogiske aktiviteter i SFO-delen.
Den længere overgang fra skoletid til SFO gør også, at børnene har en meget blødere overgang fra en arena med et fokus til en anden arena med et andet fokus. At starte SFO’en starter tidligere giver også pædagogpersonalet mulighed for at lave dybdegående og langvarige aktiviteter.
Det er vigtigt, at politikerne hører skolepædagogernes stemme, så de kender til de udfordringer og potentialer, der er for skolepædagoger.
Fællestillidsrepræsentant for skolepædagogerne i Odense Kommune, Mette Lykke Hvid-Jacobsen.
Mangel på pædagogfaglig ledelse
Regeringens aftale om folkeskolens kvalitetsprogram betyder kortere skoledage for elever i indskolingen. Og det giver øget fokus på vigtigheden af pædagogfaglig ledelse, der er en mangelvare mange steder. Det har stor betydning i hverdagen og udfordrer på den overordnede forståelse af det pædagogiske arbejde.
”Når en personalegruppe skal ledes, kan der være en bedre forståelse og smidigere arbejdsgang, hvis ledelsen har samme uddannelsesbaggrund. Når de selv har været på gulvet som pædagoger, kan de ofte tage mere kvalificerede beslutninger, netop fordi de kender til det endelige resultat af disse,” siger Mette Lykke Hvid-Jacobsen.
Stort indtryk
Budskaberne på dialogmødet gjorde indtryk på Mads Thomsen.
”Det der gjorde størst indtryk var, at der blev talt åbent og ærligt om, hvor meget, de brænder for deres arbejde og for børnene. Men også hvor hårdt det kan være, når de oplever, at deres vilkår og forhold løbende forringes. Det rørte mig meget, fordi sådan skal det ikke være,” siger Mads Thomsen og fortsætter:
”Jeg vil tage perspektiverne fra dialogmødet med tilbage til Børn- og Ungeudvalget med et ønske om, at vi fortsat har fokus på fritidspædagogikken og skolepædagogernes vigtige indsats og deres faglighed. Og så vil jeg gå i tænkeboks over, hvordan vi kan opruste området økonomisk.”
Desuden fortæller han, at han vil have det som en opmærksomhed i udmøntningen og implementeringen af Juni-Erklæringen, som du kan læse mere om her: