Kravsindsamling fuldendt: Højere løn er højeste prioritet

Lønstigninger til alle pædagoger står ikke overraskende øverst på ønskelisten, efter at BUPL Sydøst har spurgt medlemmerne i en spørgeskemaundersøgelse og på tre medlemsmøder i maj og juni.

Dermed er den lokale kravsindsamling forud for OK24 fuldendt. Vi takker for jeres mange input, bidrag og argumenter. Læs mere om forløbet herunder.
OK24-medlemsmøde i Næstved
Næstformand Anja Wollesen og tillidsrepræsentant Martin Høgsholt til medlemsmøde i Næstved.

Efter sidste uges online medlemsmøde er BUPL Sydøsts proces for indsamling af krav til næste overenskomst (OK24) nået i mål. 

Der tegner sig et tydeligt billede af medlemmernes ønsker til krav.

- Hvad vil vi ha'? Mere i løn, rungede det højt i kor fra cirka 2.000 tillidsfolk til BUPL's stormøde i København den 29. marts.

Stormødet var med til at skyde OK24-forløbet i gang, og nu har slagordene fra mødet fået yderligere vægt bag sig. 

BUPL Sydøsts kravindsamling gennemført i maj og juni viser tydeligt, at medlemmerne ønsker mere i lønningsposen til alle pædagoger. Behovet er både stort og velbegrundet, hvilket den meget omtalte rapport fra Lønstrukturkommissionen satte en tyk streg under i denne uge.

Et generelt lønloft står altså øverst på kravslisten. Hvis bestemte grupper skal tilgodeses mere end andre, peger medlemmerne primært på de erfarne pædagoger. Det kunne f.eks. være bedre muligheder for lønfremgang, når man har mere end 10 års erfaring.

Lidt længere nede på liste - dog også højt prioriteret - er kravet om bedre adgang til seniorordninger og/eller, at de seniorordninger, der etableres, er økonomisk eller vilkårsmæssigt mere fordelagtige for pædagogerne (se resultater fra medlemsmødernes dilemmaøvelser længere nede).

Tak for en god proces

BUPL Sydøst takker medlemmerne for alle de mange gode input, ønsker og argumenter. De bringes nu videre op i systemet, inden BUPL's Hovedbestyrelse skal udtage de endelig krav til OK24-forhandlingerne, der ventes at gå i gang senere på året.

Forløbet i BUPL Sydøst har både været grundigt og konstruktivt. Som nævnt blev det hele skudt i gang med stormødet for 2.000 tillidsvalgte den 29. marts i København (se videoreportage med TR-Trine fra Køge eller video med taler og stemning fra stormødet). 

Den gode energi fra stormødet blev ført videre på TR-topmødet i Ringsted den 12. maj, inden alle medlemmer fik mulighed for at påvirke kravsindsamlingen i såvel spørgeskemaundersøgelsen som på de to fysiske medlemsmøder i Nykøbing F og Næstved samt det afsluttende møde online på Teams.

Alt i alt har i omegnen af 960 Sydøst-medlemmer givet deres besyv med. Vi takker for alle input.
 

Dillemaøvelser

På medlemsmøderne kunne man ikke nøjes med at "råbe" på mere i løn. Her blev deltagerne mere eller mindre tvunget til at tage stilling til en række dilemmaer og svære valg, men også her skinnede det tydeligt igennem, at næste overenskomst bør tilgodese pædagogerne mere end nogle andre faggrupper.

 


Resultaterne fra dilemmaøvelserne på de fysiske møder (A-D):

Solidaritet vs Pædagoger


A. Medlemmerne mener, at det er vigtigere at prioritere et godt resultat for pædagogerne end at være solidariske med andre fagforbund. På en skala fra 0-10, hvor 0 er fuld fokus Solidaritet og 10 fuld fokus på Pædagoger, landede gennemsnittet således på 7,7.

Alle pædagoger vs Udvalgte grupper


B. I forhold til, hvorvidt forbedringer bør gavne Alle pædagoger eller godt kan målrettes Udvalgte pædagoggrupper, hælder medlemmerne til et bredt lønløft for alle pædagoger med et gennemsnit på 2,9 på en skala fra 0-10, hvor 0 er Alle pædagoger og 10 er Udvalgte grupper. 

 

Pædagogisk kvalitet vs løn og pension

C. På en skala fra 0-10, hvor 0 er Pædagogisk kvalitet og 10 er Løn og pension, landede gennemsnittet på overbevisende 9,8. Løn og pension blev således klart foretrukket over Pædagogisk kvalitet.

 

Velfærd vs. Løn og pension

D. Også stillet overfor Velfærd, som dækker over omsorgsdage og seniorordninger eksempelvis, er Løn og pension foretrukket. På en skala fra 0-10, hvor 0 er kun Velfærd og 10 kun Løn og pension, landede gennemsnittet 7,6. Altså igen i Løn og pensions favør.
 

Fakta om undersøgelsen

  • Udsendt: 11. maj. 
  • Løb frem til: 2. juni. 
  • Udsendt til: 3.017 medlemmer (kommunalt ansatte pædagoger) 
  • Antal svar: 865 
  • Svarprocent: 28 pct. 
  • Andel af besvarelse fra medlemmer med tillidshverv: 18 pct.

Resultater fra dilemmaøvelser i spørgeskema

Også i den online spørgeskemaundersøgelse om OK24 blev medlemmerne stillet overfor nogle svære valg, og igen lå hovedvægten på løn, som det kan aflæses på følgende tre diagrammer:

OK24-survey_diagram1
OK24-survey_diagram2
OK24-survey_diagram3

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.