Pædagoger i Sydjylland: Stigende mistrivsel hos helt små børn

SE TAL FRA DIN KOMMUNE: Markant flere pædagoger oplever stigende mistrivsel hos de helt små børn i børnehaver og vuggestuer. Dybt bekymrende og et opråb til politikerne om at prioritere høj faglighed i institutionerne, siger formand for BUPL Sydjylland.
Mistrivsel

To ud af tre pædagoger i Sydjylland oplever, at et stigende antal børn i deres institution mistrives. Det viser BUPL’s årlige vilkårsundersøgelse fra 2023, som er besvaret af mere end 1.600 pædagoger i de sydjyske børnehaver og vuggestuer. Kun én procent af de sydjyske pædagoger siger i undersøgelsen, at de oplever et fald i antallet af børn, der mistrives.

”Det er meget alvorlige tal. Den stigende mistrivsel blandt især unge er en samfundstendens, vi har set i nogle år. At vi nu kan mærke den samme udvikling hos de helt små børn i vuggestuer og børnehaver, det er dybt bekymrende,” siger formand for BUPL Sydjylland Ulla Koustrup.

Hun hæfter sig særligt ved, at der i den nye vilkårsundersøgelse er væsentligt flere pædagoger end tidligere, der svarer, at mistrivslen er stigende. I 2022 oplevede 48 procent af de sydjyske pædagoger i dagtilbud stigende mistrivsel. Dette tal er nu steget til 68 procent. Stigningen er markant i samtlige sydjyske kommuner.

I tabellen herunder ses andelen af pædagoger i dagtilbud, som oplever, at antallet af børn i mistrivsel er stigende:

Kommune20232022
Fredericia72 %56 %
Kolding71 %50 %
Vejen70 %47 %
Aabenraa69 %44 %
Varde69 %54 %
Esbjerg68 %46 %
Tønder68 %42 %
Billund67 %38 %
Vejle65 %50 %
Haderslev64 %53 %
Sønderborg64 %46 %

Kilde: BUPL's vilkårsundersøgelse 2023


Mistrivsel løses kun gennem høj faglighed

Ulla Koustrup understreger, at hvis man vil den stigende mistrivsel til livs, er det helt afgørende at sikre høj faglighed i daginstitutionerne, så pædagogerne kan tage hånd om trivslen og forebygge, at problemer udvikler sig.

”Hvis vi skal styrke børnenes sociale udvikling og sikre, at alle bliver en del af fællesskabet, så kræver det, at der er en høj grad af faglighed i institutionerne. Pædagoger har jo i kraft af deres uddannelse kompetencerne til at spotte børns udfordringer tidligt og sætte ind med forebyggende indsatser. Desværre ser vi, at flere kommuner i forbindelse med budgetterne har skåret ned på pædagogandelen, og det er fatalt, når vi samtidig oplever stigende mistrivsel.”

Børn får ikke den støtte, de har ret til

Vilkårsundersøgelsen viser også, at en del pædagoger har et eller flere børn på deres stue, som ikke får den ekstra støtte, de er visiteret til og dermed har krav på. I undersøgelsen svarer 16 procent af de sydjyske pædagoger, at de har børn på stuen, som venter på støtte eller en specialplads, de er visiteret til. 35 procent har børn på stuen, hvor man venter på rådgivning og vejledning fra PPR.

”Det er vigtigt, at de udsatte børn får den ekstra støtte, de har behov for, og som de ovenikøbet har krav på. Ellers kan det få store konsekvenser på sigt. Både for det enkelte barn, der ikke får den nødvendige hjælp, men også for den samlede børnegruppe, fordi pædagogerne så må kompensere for den manglende støtte og nogle gange kommer til at bruge meget tid på få børn. Det skaber øget mistrivsel hos alle,” siger Ulla Koustrup.
 

Det siger pædagogerne selv i undersøgelsen:

”Der er flere udsatte børn i gruppen og dermed mindre plads til de andre børn, som bliver sat til side for de udsatte børn. Både de udsatte børn og de andre børn mistrives i dette.” 

Pædagog dagtilbud, Aabenraa

”Vi modtager en del børn, som har behov for ekstra omsorg, nærvær, støtte og guidning, men vi har ikke ressourcer til alt det. Der går også meget, meget lang tid med at få iværksat støtte til de børn, som viser synlige tegn på mistrivsel.”

Pædagog dagtilbud, Fredericia

”Der lyttes ikke nok til pædagogerne. Der skal kæmpes ekstreme kampe for at få specialbørn placeret inden for specialområdet. Dette går ud over det pædagogiske arbejde med de "almindelige" børn.”

Pædagog dagtilbud, Sønderborg

”Der er for lidt tid til de børn, der kræver ekstra indsats. Hvis man bruger tiden på dem, er det de stille børn, der bliver glemt.”

Pædagog dagtilbud, Vejen

”Ikke sjældent oplever vi, at børn, der er visiteret til specialtilbud, skal være i samme normering, indtil der er plads i specialinstitution. Ofte 6-8 måneder uden støtte eller mulighed for ekstra hjælp. Det er meget hjælp, som barnet går glip af! Otte måneder er meget tid, når man er tre år!

Pædagog dagtilbud, Vejle


Se udvalgte resultater fra vilkårsundersøgelsen i din kommune:


Aabenraa: Vilkårsundersøgelse dagtilbud 2023

Billund: Vilkårsundersøgelse dagtilbud 2023

Esbjerg: Vilkårsundersøgelse dagtilbud 2023

Fredericia: Vilkårsundersøgelse dagtilbud 2023

Haderslev: Vilkårsundersøgelse dagtilbud 2023

Kolding: Vilkårsundersøgelse dagtilbud 2023

Sønderborg: Vilkårsundersøgelse dagtilbud 2023

Tønder: Vilkårsundersøgelse dagtilbud 2023

Varde: Vilkårsundersøgelse dagtilbud 2023

Vejen: Vilkårsundersøgelse dagtilbud 2023

Vejle: Vilkårsundersøgelse dagtilbud 2023

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.