2.261 medlemmer har talt: Vi vil have mere i løn til OK24

2.261 medlemmer har indsendt OK24-krav. Det er lig med et stærkt mandat, når vi skal beslutte BUPL’s samlede krav til de kommende OK24-forhandlinger. Og medlemmerne i BUPL Storkøbenhavn har ikke været uenige. Det er altovervejende løn, der ønskes mere af.

Ok24 postkort

Af Charlotte Toft 

Takket være en kæmpe indsats fra BUPL Storkøbenhavns tillidsrepræsentant står vi med et stærkt mandat i og med, at det er lykkedes  at komme i kontakt med over 2000 kollegaer og fået dem til at indsende deres OK24-krav. 

Stærkt mandat
”Det stærke mandat gør, at jeres krav får ekstra meget vægt, når de behandles i BUPL’s Hovedbestyrelse (HB), for nu er det ikke ’kun’ vores to HB-medlemmer, men 2.261 medlemmer fra de storkøbenhavnske kommuner, der afleverer kravene,” siger Jon Olufson, formand i BUPL Storkøbenhavn. 

Bestyrelsen har prioriteret jeres krav
Man kan sjældent få det hele, og alle krav kan ikke opfyldes, for de penge vi får stillet til rådighed. BUPL Storkøbenhavns bestyrelse prioriterede d. 20. juni de mange krav, og noget blev skåret fra. Det betyder ikke, at det, som ikke er med, er glemt eller vurderes som ikke vigtigt. 

”Alt det her, gemmer vi og går mere i dybden med i kommende overenskomstperiode, for der er meget vigtig viden i de mange postkort. Også en del som ikke handler om overenskomsten,” siger Jon Olufson. 

Kategori ’Løn'
Langt de fleste OK24-ønsker handlede ikke overraskende om løn. Forskellige forslag til mere i løn, men også fokus på ligeløn og stigninger efter 10 år.

”Bestyrelsen har valgt at gå med et generelt løft af hele området med løft af bunden, men der stilles også et krav om flere anciennitetstrin efter 10 år. Derudover peger vi på et højere pensionsbidrag og kronestigninger i stedet for procentstigninger eller en form for kombination mellem de to,” siger Jon Olufson. 

Lønsystemet er nemlig skruet sådan sammen i dag, at det er de højestlønnede, der får mest ud af procenter og vores spænd op til eksempelvis lærerne bliver derfor større fra OK til OK. 

Kategori ’Tid til faglighed
I denne kategori handlede jeres ønsker om nemmere adgang til efteruddannelse – både af kortere og længere varighed og at kompetencefonden åbnes mere op.

Forberedelsestid fylder også rigtig meget, og ønsket er bedre og stærkere bindinger i overenskomsten ift. forberedelsestid særligt på dagtilbud.

"Der har været en lang diskussion i ledergruppen om ingen øvre arbejdstid, og dét vores lederforeningsbestyrelse er landet på er lønkompensation, hvis der opstår særlige pukler af overtid, som det eksempelvis skete under corona. Men også ved andre uforudsætte hændelser," siger Jon Olufson. 

Endelig er det et ønske, at klubansatte kommer på skolearbejdstid.

Kategori ”Bæredygtigt arbejdsliv”
Det altovervejende ønske i denne kategori er ønsket om mere frihed i mange forskellige former, og bestyrelsen nåede på mødet frem til følgende fire prioriteringer:

  • Barn syg skal være en RET og ikke bare en mulighed.
  • Bedre rammer for senioraftaler - nedsat tid, men med fuld lønkompensation og pensionsindbetaling.
  • Der ønskes flere seniordage – evt. med tidligere starttidspunkt.
  • Udvidelse af omsorgsdage-ordningen - både i antal dage, men også i antal år. 

Hvad sker der nu ?
Kravene er nu sendt videre til BUPL’s Hovedbestyrelse, hvor de sammen med de øvrige lokale fagforeningers krav 1. og 2. behandles d. 7. november og 13. oktober. D. 10. november sendes BUPL’s samlede krav til Forhandlingsfællesskabe, og i december kravsudveksles der med Kommunernes Landsforening (KL). I januar og februar 2024 begynder overenskomstforhandlingerne og i marts er der, hvis parterne er enige, et forligsresultat, som så sættes til urafstemning i april. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.