Ishøj: Flere spareforslag i Budget 2025 er rettet mod børne- og ungeområdet

I det fremlagte budgetmateriale er der lagt mange forskellige spareforslag op, og mange af dem rettet mod børne- og ungeområdet. Vi har også noteret os, at regeringen efter katalogets tilblivelse har tilført kommunerne ekstra midler til finansiering af den øgede serviceramme.  Vi håber derfor, at politikerne i Ishøj Kommune ikke beslutter at spare på kommunens børn og i stedet finder, at investeringer i området er den rette vej at gå.
Ishoej byskilt

Høringssvar Budget 2025 Ishøj


I det fremlagte budgetmateriale er der lagt mange forskellige spareforslag op, og mange af dem rettet mod børne- og ungeområdet. Vi har også noteret os, at regeringen efter katalogets tilblivelse har tilført kommunerne ekstra midler til finansiering af den øgede serviceramme.  Vi håber derfor, at politikerne i Ishøj Kommune ikke beslutter at spare på kommunens børn og i stedet finder, at investeringer i området er den rette vej at gå. På personalesiden er børne-og ungeområdet allerede presset af mangel på pædagoger og utilstrækkelige normeringer. 

I Finanslov for 2024 blev det besluttet at afsætte et væsentligt millionbeløb til kommuner med det største behov for flere medarbejdere i PPR. ”Puljen skal hjælpe PPR-personalet med forebyggende arbejde, så de kan være mere til stede i dagtilbud og skoler.”  Ishøj modtager i årene 2024-27 i alt 19.096.000kr. På den baggrund virker det kontraproduktivt at foreslå besparelser på indsatser på dette område. Ligesådan på det almenpædagogiske område, som skal være fuldt i stand til at levere pædagogisk kvalitet, for at de ekstra indsatser og ressourcer kan lande, der hvor der reelt er størst behov og effekt. 

 

Skole- og fritidsområdet

BUU 01, 02, 03 og 04

Disse forslag er alle forslag, der særligt vil ramme børn i udsatte positioner. Ligeledes vil det sandsynligvis skubbe opgaver over på den daglige pædagogiske drift. Det er som udgangspunkt ikke tilrådeligt at spare på forebyggende indsatser, da det potentielt kan betyde, at der bliver behov for større og dyrere pædagogiske indsatser senere i livet. Derfor bør pengene blive på børneområdet, så evt. nye løsninger og kvalitetsunderstøttende tiltag også har de nødvendige ressourcer. 

 

BUU 05 - Investering i lokale specialundervisningsløsninger

Det er nødvendigt at investere i lokale og fleksible specialundervisningsløsninger, da der er et stort behov for dette. Vi er dog bekymrede for, at der fremadrettet fortsat vil være behov for de mere specialiserede indsatser, da antallet af børn med behov ikke nødvendigvis er statisk, og behovet tværtimod er stigende. Kompleksiteten og diversiteten i børnegruppen i det almenpædagogiske områder stiger, hvorfor det er vigtigt at sikre, at der tilstrækkelig faglige kompetencer og personalenormering på området, hvis sådanne indsatser skal virke. 

Kompetenceudvikling er et af flere nødvendige greb, der skal til, hvis man skal lykkes med at skabe bedre deltagelsesmuligheder, som det er lagt op til med Ishøj Kommunes strategi for stærke fællesskaber. Vi byder gerne ind med forslag og til fortsat dialog om dette. 

 

BUU 06 og 07 besparelser på SFO og Skole

En effektuering af disse forslag vil uden tvivl kunne mærkes negativ og ramme en allerede presset SFO og folkeskole, hvor opgaveløsningen bliver stadig mere kompleks, hvorfor det vil være særdeles uhensigtsmæssigt, at der ikke sikres ordentlig normering.  Vi opfordrer til, at Ishøj i stedet investerer i pædagogisk kvalitet og faglighed til gavn for kommunens børn og unge. 

 

BUU 11 - Rammebesparelse på SFO

Det er i vores perspektiv en kedelig tendens, at der flere steder lægges op til reducering i målsætningerne om antallet af uddannede personaler på børne- og ungeområdet. Det vil give tilsvarende større belastning på de ansatte pædagoger samt reducere i muligheden for at levere høj pædagogisk kvalitet i skole og SFO.  SFO skal være et pædagogisk attraktivt tilbud for at kunne fastholde børn og familier i tilbuddet. Vi er bekymrede for, at arbejdet med at skabe deltagelsesmuligheder for alle børn over hele dagen bliver stærkt udfordret af en besparelse af denne type, og det kan derfor blive en faglig forringelse. Dermed kan det også blive svært at  arbejde med kommunens strategi for stærke fællesskaber.

 

Opmærksomhed på den kommende folkeskoleaftale

Vi vil derudover gøre opmærksom på at et flertal af Folketingets partier har indgået en aftale om et kvalitetsprogram for folkeskolen, og store dele af aftalen forventes at træde i kraft allerede fra næste skoleår. Det vil blandt andet betyde en kortere skoledag og en længere SFO-dag. Vi vil derfor kraftigt opfordre politikerne i Ishøj til i forbindelse med budgettet at sikre, at SFO'er og klubber får tilstrækkelige midler til at opretholde det nuværende normeringsniveau i den udvidede åbningstid. Vi opfordrer desuden til, at der ikke ændres ved åbningstider og øvrige rammevilkår for fritidstilbuddene, før der er overblik over deres samlede vilkår og muligheder efter implementeringen af den nye aftale. 

I BUPL Storkøbenhavns optik giver aftalen mulighed for et markant løft af kvaliteten i de fritidspædagogiske tilbud – blandt andet i kraft af et større tidsmæssigt handlerum. Denne mulighed kan dog hurtigt undergraves af normerings- og vilkårsforringelser - og dermed en forringelse af den politisk vedtaget strategi om stærke fællesskaber.

 

 

Dagtilbudsområdet 

 

BUU 12 og 13

Som tidligere nævnt vil forslag som disse ramme socialt skævt og presse et allerede presset område yderligere. Vi undrer os over detaljestyringen af morgenmåltidet i daginstitutionerne og mener, at dette forslag ikke bør gennemføres. 

 

BUU 14 - Omprioriteringsforslag til etablering af rekrutteringspakke

Vi ser enormt positivt på de to forslag om bl.a. at tilføre midler til forberedelsestid, meritpædagoger og kompetenceudvikling. Der er i høj grad brug for at styrke pædagogernes muligheder for at skabe stærke pædagogiske miljøer ude på institutionerne. Ved at give tid til forberedelse og øge antallet af pædagoger gennem merituddannelse understøttes dette gennem forbedrede vilkår. For eksempel vil arbejdet med deltagelsesmuligheder og stærke fællesskaber for alle børn samt puljemidler til at styrke PPR øge behovet for forberedelsestid for pædagogerne. Derfor vil mere forberedelsestid til pædagoger i dagtilbud skabe bedre forudsætninger for at lykkes med Ishøjs målsætninger på området.

Vi mener ikke, at disse gode forslag bør finansieres ved ferielukningsuger eller nedsættelse af pædagogandelen. Det er på ingen måde attraktivt for pædagoger – og dermed heller ikke rekrutterings- og fastholdelsesunderstøttende – at reducere pædagogandelen eller fastlåse pædagogernes ferie. Vi håber derfor, at der sikres en anden finansiering end den her fremlagte, så de fornuftige forslag kan gennemføres. Vi vil meget gerne drøfte disse muligheder nærmere og står derfor til rådighed for yderligere dialog om dette. 

 

Øvrige forslag

 

ØPU 01, 04 og 07 

Der er en række effektiviseringsforslag (ØPU 1,4 og 7) der skønt de isoleret set kan være fornuftige vil ramme kvaliteten i det almindelige niveau for velfærdsydelserne, idet finansieringen hentes i den generelle lønsum, men effekten af tiltagene påvirker andre niveauer af organisationen eller har en stærkt usikker effekt f.eks. sygefravær og indkøbsaftaler.

 

KFU 01 - Kultur- og fritidsområdet – rammebesparelse

Vi er bekymrede over forslaget om rammebesparelser på klubområdet. De ressourcer, der er afsat til klubområdet, kan spille konstruktivt ind i en succesfuld implementering af den nye klubstruktur i kommunen. Klubtilbuddene er vigtige for mange børn og unge, da klubberne fungerer som et trygt sted, hvor børn og unge kan udvikle sig socialt og personligt i et stærkt fællesskab. I en succesfuld implementering af ny klubstruktur, er det afgørende, at den følges op med tilstrækkelige faglige ressourcer, så målsætningerne kan realiseres i praksis. 

 

Vi står naturligvis altid til rådighed for uddybende spørgsmål eller dialog.
 

Med venlig hilsen
 

Lene Holm Thomassen, fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Ishøj

Cindie Christoffersen, faglig sekretær i BUPL Storkøbenhavn

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.