GF24 med godt fremmøde og mange valg 

Både personvalg og valg, der krævede 2/3 flertal, fyldte på årets generalforsamling. Der var inden GF24 allerede varslet kampvalg til posten som næstformand og kasserer, ligesom bestyrelsen havde stillet forslag om 2-årige generalforsamlinger, en faglig sekretærpost mindre og et nyt satsningsområde.
Gf24

Af Charlotte Toft

Næstformand Karen Aslaug Ramm: ”I aften er det vores opgave at tage de næste skridt for fremtiden”

264 medlemmer havde tilmeldt GF24, der i år fandt sted i MusikTeatret i Albertslund, og næstformand Karen Aslaug Ramm bød de mange fremmødte velkommen med ordene:

”Hvor er det dejligt at se så mange! WAUW…. Velkommen til BUPL Storkøbenhavns Generalforsamling 2024."

En velkomsthilsen, der blev suppleret af et citat fra Johanne Schmidt Nielsen, generalsekretær i Red Barnet:

”Jeg vil starte med at citere Red Barnets generalsekretær Johanne Schmidt Nielsen. Hun siger: 

’Vi kan simpelthen ikke overvurdere pædagogernes arbejde’, og jeg vil tilføje, at vores fag er ikke bare et job, det er at være medskaber af fremtiden.” 

Karen Aslaug Ramm nævnte i velkomsttalen også nogle af de punkter, der forventes at blive debatteret i aften, nemlig ligeløn, pædagogmangel og medlemstal og rundede af med følgende:

”I aften er det vores opgave at tage de næste skridt for fremtiden for vores lille fællesskab. 

Vi skal tage beslutninger om fremtidigt arbejde, budget og besparelser, og vi skal vælge vores bestyrelse.”

Med hjælp fra to tillidsrepræsentanter, nemlig fællestillidsrepræsentant i Albertslund Mie Lindbo Rask og tillidsrepræsentant i Høje-Taastrup Asger Felby Sørensen istemte forsamlingen Joanna af Kim Larsen:

Ta' mig med til dit drømmeland
Der hvor man ka' drømme
Og ta' mig med ud i verdens larm
Der hvor man ka' larme.

Ta' mig med til Joanna
Ta' mig med, ta' mig med, ta' mig med
Hvis det er der, hvor man ikke bare
Ska' passe sig selv.

Generalforsamlingen er i gang.

 

Formand Jon Olufson: ”Vi stopper ikke før vi er helt i mål”

Formand Jon Olufson gik herefter på talerstolen for at aflægge sin mundtlige beretning, Han begyndte med at adressere, at vi siden sidste generalforsamling har landet en ny overenskomst.

”Nogle af de mange krav, der kom ind fra jer - som vi også har stillet krav om - var ekstra løn til pædagoger på dagtilbud og til pædagoger med en vis erfaring. Selvom vi nok alle sammen havde sat næsen op efter et resultat, der ville nærme sig det tocifrede, så ER det altså et flot resultat, hvor lønstigninger kommer hurtigere end det er set i tidligere overenskomster, og der er pensionsstigninger, tillæg til pædagoger med 15 års erfaring og til pædagoger på dagtilbud.”

Der blev i årets løb også landet midler fra treparten, men som Jon Olufson understregede ”så er vi altså kun halvvejs i mål. Vi har ikke opnået ligeløn endnu, og vi stopper ikke før, at vi er helt i mål.”

Et andet emne, hvor overskriften også kunne have været ”Vi stopper ikke før, at vi er helt i mål” var manglen på kollegaer:

”I vores område mangler der næsten 1000 pædagoger for at nå de politisk besluttede pædagogandele. som vi mange steder kæmper for at få. 1000 kollegaer mangler vi for at give børnene den kvalitet, de har brug for, og jeg synes ikke, at det er et under, at alt for mange af jer føler I løber utrolig stærkt. I dækker huller for 1000 manglende kollegaer. Det er på ingen måde i orden og det kalder på handling!”

Beretningen er et supplement til bestyrelsens skriftlige beretning.

Under debatten efterlyste Mogens Mathiesen at BUPL Storkøbenhavn begyndte at samarbejde med flere organisationer ift unge med særlige behov, mens Michaela Chili Rose Villadsen, der som nyuddannet pædagog i italesatte behovet for en organiseringsindsats. Hun understregede det bl.a. ved tillidsrepræsentanternes særlige betydningsfulde rolle, og at hun selv var glad for, at hun var taget så godt imod af sin TR, og håbede at hendes kollegaer fik samme mulighed, men at virkeligheden også var, at mange ikke anede, hvem deres TR er.

Bestyrelsens skriftlige beretning blev godkendt af forsamlingen. Det samme blev regnskabet, der blev fremlagt af kasserer Brigitte Christensen.

 

Fokus på trepart, OK24, tillidsvalgte, ledere og en økonomi i balance

På hver generalforsamling orienteres forsamlingen også om, hvad der har fyldt i Hovedbestyrelsens arbejde. Det skete i år ved faglig sekretær og HB-medlem Cindie Christoffersen, der fortalte om trepartsforhandlingerne, som også blev et opgør med et historisk lønefterslæb og OK24, der sikrede en lønstigning på 8,8% over to år, Kompetencefonden og fritvalgsvalgsordningen. 

Optakten til trepartsforhandlingerne, der ”... endte med en aftale, der i ét hug skar 46% af vores lønefterslæb” har budt på lange seje træk, et stormøde med 2000 tillidsvalgte og en lang række handlinger. Og som Cindie Christoffersen udtrykte det:

”Alle handlinger har skabt medvind i offentligheden til vores sag, som igen har lagt pres på politikere og arbejdsgivere, og det har været stærkt medvirkende til, at vi er lykkedes med både en historisk trepartsaftale og et stærkt resultat på overenskomstbordet.”

I slutningen af november holder BUPL kongres, og BUPL Storkøbenhavns andet HB-medlem Rikke Kristensen gik på talerstolen for bl.a. at fortælle om arbejdet med de tre projekter i denne kongresperiode, nemlig ’Styrket udvikling af tillidsvalgte’, ’360 graders eftersyn af det lederpolitiske arbejde’ og ’Fokus på et budget i balance’, som der er arbejdet med i denne kongresperiode.

Ift. sidste projekt ’Fokus på et budget i balance’ kunne hun fortælle, at der til kongressen ville komme forslag om en kontingentstigning på 25 kr. En kontingentstigning, der ikke alene vil kunne løse de økonomiske udfordringer, vi som fagforbund står overfor, men faktum er, at BUPL har fastholdt et kontingent på 504 kr. i 13 år. 

Der skal på kongressen også tages stilling til en styrkelse af det lederpolitiske arbejde og en rejsesekretær mindre. Der er i bestyrelsen et flertal, der støtter forslagene. Og forsamlingen bakkede op.

 

To-årige generalforsamlinger, en faglig sekretær mindre og et nyt satsningsområde 

Også BUPL Storkøbenhavns økonomi er udfordret og BUPL Storkøbenhavns bestyrelse havde op til generalforsamlingen stillet forslag om at overgå til 2-årige generalforsamlinger, og at der fremover skal være en faglig sekretær mindre. 

Baggrunden for at bestyrelsen har stillet de to forslag, som altså nu er vedtaget af forsamlingen er, at BUPL Storkøbenhavn ellers kunne se frem til et stort budgetunderskud som følge af stigende omkostninger og manglede tilsvarende stigning i antal medlemmer. Der er allerede varslet besparelser i sekretariatet og for at få et budget i balance for de kommende 2 år havde bestyrelsen altså stillet forslag om 2-årige generalforsamlinger og en faglig sekretær mindre. 

Generalforsamlingen vedtog begge forslag, som betød, at hele Daglig Ledelse og hele bestyrelsen derfor skulle på valg, men inden da skulle generalforsamlingen diskutere bestyrelsens forslag til et fremtidigt satsningsområde. 

Generalforsamlingen vedtog enstemmigt det nye satsningsområde ’Sammen former vi fremtiden’, som følger op på ’Fremtidens BUPL Storkøbenhavn et stærkt handlende fællesskab med en drøm for fremtiden’, der blev vedtaget af generalforsamlingen i 2022.
 

Ny daglig ledelse og ny bestyrelse

Formand Jon Olufson genvalgt. Jon Olufson blev uden modkandidater og under klapsalver genvalgt som formand for en to-årig periode. Jon har været BUPL Storkøbenhavns formand siden 2019.

Karen Aslaug genvalgt som næstformand. Karen Aslaug Jensen har været næstformand i BUPL Storkøbenhavn siden 2020. Hun var i kampvalg med Frederik Emil Stenbakken, der er medlem af BUPL Storkøbenhavns bestyrelse. Karen fik 189 stemmer og Frederik 28 stemmer.

Anders Thostrup valgt som kasserer. Der var kampvalg til posten som kasserer, da både daværende kasserer Brigitte Christensen og daværende faglig sekretær Anders Thostrup havde meldt sig som kandidater til posten. Anders Thostrup fik 133 stemmer, mens Brigitte Christensen fik 73 stemmer. Valget af Anders Thostrup blev samtidig et farvel til BUPL Storkøbenhavns mangeårige faglige sekretær og kasserer Brigitte Christensen, der fra talerstolen og under stående klapsalver fik stort tak af for sin mangeårige indsats ved formand Jon Olufson. 

Cindie Christoffersen genvalgt som faglig sekretær. Også posten som faglig sekretær var på valg. Cindie Christoffersen genopstillede og blev uden modkandidater valgt til posten.  

Ny bestyrelse. Generalforsamlingen sluttede af med at vælge ny bestyrelse, som bød på både mange, der genopstillede og nye medlemmer og suppleanter. 

TAK til alle der deltog i Generalforsamling 2024.

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.