GF22 med fokus på vilkår, fællesskab og fremtiden  

125 medlemmer fra BUPL Storkøbenhavn var mødt op til årets generalforsamling, der stod i fællesskabets tegn.
GF22

”Vi er her, fordi vi ønsker at præge vores samtid, vores forhold, vores fællesskab. Og i aften er det vores vilkår, som er i centrum. I aften vil vi lukke lidt ned for omverdenen og lukke os ind i vores storkøbenhavnske BUPL bup(pe)l boble. Ikke fordi krigen i Ukraine, energi- og miljø-krise og folketingsvalg er os uvedkommende, men netop fordi det har betydning. Netop fordi det er i denne kontekst, vi skal finde veje og sætte mål for vores handlinger.” Med de ord bød næstformand Karen Aslaug Jensen medlemmerne velkommen til Generalforsamling 2022 i Hvidovre.

KarenAsalugJensen

 

Flere børn mistrives
Formand Jon Olufson indledte sin mundtlige beretning med det faktum, at flere og flere børn og unge mistrives.

”Vi skal altid være nysgerrige på hvorfor, selvom forklaringerne står i kø, f.eks. præstationssamfundets pres på vores børn og unge, testtyranniet, jagten på perfektionen særligt på sociale medier og - vil jeg tillade mig at sige - presset på både dagtilbud, SFO´er og klubber. For os der sidder i det her rum, vi ved, at det stigende antal børn, der mistrives i den grad hænger sammen med hvilke rammer og vilkår vores børn og unge udsættes for til dagligt,” sagde Jon Olufson og fortsatte:

JOn GF22

 

”Vi kan kun frygte, at mistrivslen fortsætter og øges efter alle de mange besparelser på børne- og ungeområdet, på trivselsindsatser, normeringer og meget andet. Vi skal være opmærksomme på, hvor store sammenhænge, der er mellem almen- og specialområdet. Økonomien og udvikling flyder mere og mere sammen. For jo mere vi sparer på almenområdet, jo mere kommer det til at koste på specialområdet, og er der stigende udgifter på specialområdet, så spares der på almen-området, og så har vi en cirkel, der fodrer sig selv med sin egen hale.”

Ros til lederbestyrelsen for deres indsats
BUPL Storkøbenhavns lokale lederforeningsbestyrelse har i det forgangne år haft særlig fokus på ledernes psykiske arbejdsmiljø. Lederne er nemlig i en dobbeltrolle, hvor de på den ene side er arbejdsleder og ansvarlig for arbejdsmiljøet, og på den anden side er medarbejder og ansat i kommunen.

Arbejdstilsynet har ofte haft fokus på ledernes rolle som arbejdsleder, men ikke så meget på lederens eget arbejdsmiljø, som medarbejder.  Et forhold, der også afspejles ved, at lederne ikke i tilstrækkelig grad er dækket af arbejdsmiljøorganisationen i kommunen.

Opmærksomhed og krav til ledernes arbejdsmiljø har været lederbestyrelsens helt store mærkesag i år, og på årets landspolitiske lederårsmøde fik lederbestyrelsen opbakning fra resten af landets ledere til at skrive nogle af kravene ind i det landsdækkende arbejdsprogram.

Samtidig har arbejdet resulteret i, at både Arbejdstilsynet og de forskellige branchevejledninger tager højde for ledernes arbejdsmiljø - også i kommunernes arbejdsmiljøorganisation.

gf22_2

 

Rekruttering og fastholdelse
Derudover kredsede formandens mundtlige beretning om vores helt store udfordring nu og fremover, nemlig rekruttering og fastholdelse af pædagoger – og løn.

"Det er et komplekst problem, og der er ikke kun en løsning. En indsats for BUPL Storkøbenhavn har det forgangne år derfor bl.a. været at lave aftaler med kommunerne, der kunne få flere pædagoger til at blive i jobbet. at forbedre vilkårene ved skemalagt forberedelsestid, så vi kan arbejde under ordnede forhold," sagde Jon Olufson og fortsatte:.

Har fornyet lønaftaler og forhandlet løn til i alt 14 mio. kr
”Vi har et erklæret politisk mål om, at vores kommuner skal ligge i toppen af ranglisten, sammen med de øvrige kommuner, der får det højeste områdetillæg. Vi har brugt rekrutteringskrisen som løftestang, og vi arbejder hårdt, strategisk og energisk. Vi har fornyet forhåndsaftaler og forhandlet løn for den enkelte – vores FTR’er, lønkonsulenter og TR’er har været i gang i alle kommuner, og det har betyder 14 mio. kr. mere i løn til pædagogerne i vores område i denne generalforsamlingsperiode – det er rigtig stærkt gået.”

Regnskab og budget vedtaget
Kasserer Brigitte Christensen fremlagde både regnskab 2021 og budget 2023. Bestyrelsen foreslog på seneste generalforsamling en anvendelse af dele af vores egenkapital, der betød, at vi over de næste par år budgetterer med større underskud – og dermed et træk på egenkapitalen. Forventningen til budget 2023 var i den forbindelse, at man skulle budgettere med et underskud på cirka 1,5 mio. kroner, men væksten i medlemstal er ikke gået helt så hurtigt som forventet. Derfor indebærer bestyrelsens forslag til Budget 2023 et minus på 2.231.509 kroner med det tiltag, at bestyrelsen vil sætte endnu mere skub i medlemsrekrutteringen. Forslaget til Budget 2023 er en videreførelse af beslutningerne om anvendelse af dele af egenkapitalen fra sidste generalforsamling.  

Generalforsamlingen godkendte beretningen, vedtog Budget 2023 og godkendte regnskabet. Beretning, regnskab, budget mm finder du på her.

Generalforsamlingen vedtog også et nyt satsningsområde 2022-24 "Fremtidens BUPL Storkøbenhavn"

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.