Post fra Pernille: Pædagoger passer ikke børn, pædagoger udvikler mennesker

Den seneste måned har for mit vedkommende virkelig stået i fællesskabets tegn og særligt med blikket rettet mod de kommende overenskomstforhandlingerne, som vi forbereder os en del til. Jeg ved godt, at jeg også skrev om det i sidste Post fra mig, men fællesskabet er vigtigt for at stå stærkt.
Post fra Pernille

Og jeg har mødt sååå mange, ja faktisk hundredvis af tillidsvalgte pædagoger, der brænder for deres fag og for deres hverv som repræsentant for deres kollegaer. 

Onsdag morgen mødtes jeg med 50 tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter og sammen drog vi afsted i bus mod København.  I alt var vi 5 busser fra forskellige steder i BUPL Nordsjælland cirka 250 TR/AMR. Forventning og stemning var høj, vi snakkede og sang:

For helledusseda -

hvor bliver lønnen af?

Vi går i samlet trop

for pædago’ers løn skal op!! 

Der kom faktisk busser fra hele landet for at deltage i BUPLs Stormøde. Vi var over 2.000 tillidsvalgte pædagoger, der kickstartede arbejdet med OK24. Det gjorde vi med dialog om ”Hvad skal der til, for at vi til april 2024, står med et overenskomstresultat, der sikre pædagoger MERE I LØN”.  Og ja, vi talte en hel del om fællesskabets betydning og herunder betydningen af den enkeltes handlinger i fællesskabet. Aktivisme fik en hel ny betydning. 

De efterfølgende to dage tilbragte jeg ”hjemme” i BUPL Nordsjælland med afviklingen af vores uddannelsesdage for TR. Jeg tror, at alle os, som deltog, blev blæst bagover af det kæmpe engagement. Vi råbte: HVAD VIL VI HA’? MERE I LØN!! – og jeg kan stadig høre det runge. 

Det står klart for mig efter de tre dage, at organisering og mobilisering er, og bliver, helt afgørende, og det gælder ikke kun i vores egne rækker, men i særdeleshed i og blandt befolkningen. Andre end os selv skal forstå og anerkende uretfærdigheden i det lønniveau pædagoger har. 

Hvad siger pædagogen til forælderen som vedkommende møder i garderoben? Hvilke argumenter skal vi bruge overfor omverdenen? Og hvilke argumenter skal vi bruge over for hinanden?

Det er svært, det synes jeg også selv, men ikke desto mindre er det vigtigt. Til stormødet sagde en pædagog: ”pædagoger passer ikke børn, vi udvikler mennesker!”. Det er for mig et alt overskyggende argument, og det er hovedet på sømmet i debatten om mere løn til vores profession. 

Rigtig mange tror, at børn og unges udvikling blot sker af sig selv – DET GØR DET IKKE! At arbejde med menneskers dannelse og udvikling forudsætter faglig pædagogisk og psykologisk viden om, hvordan børn og unge udvikler sig, og hvordan man understøtter deres selvforståelse som individ, der skal fungere i fællesskaber. 

Men hvad siger vi så til dem vi møder på vores vej og hvad siger vi til hinanden når det handler om, hvorfor vi skal have mere i løn? På uddannelsesdagene samlede jeg disse udsagn, som jeg har tilføjet til min portefølje af gode argumenter:

  • ”Der er faglighed bag dit barns trivsel” 
  • ”Pædagoger passer ikke børn, vi udvikler mennesker”
  • ”Vi er eksperter på børn og unges liv og udvikling”
  • ”Vi er sammen med børnene i øjenhøjde og danner drivkraft i fællesskabet” 
  • ”Fordi vi er fundamentet for et godt, rigt og socialt børneliv i trivsel”. 
  • ”Vi holder dit barn i hånden.”
  • ”Vi holder hjulene i gang i samfundskritiske situationer.”

Ingen skal være i tvivl om, hvilken opgave vi løser når OK24 går i gang – derfor skal fællesskabet styrkes og bruges hele vejen. Og vi skal gå til forhandlingerne og til politikerne med krav om MERE I LØN. 

Mange hilsner

Pernille

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.