Lederportræt: ”Det er vores ansvar som ledere at præmisserne omkring vores ansatte er gode, så de kan udfolde pædagogikken.”

- Navn: Peter Dregild
- Alder: 40 år
- Uddannet pædagog i 2018 efter mange som medhjælper
- Arbejder på Hillerødsholmsskolen som HFO-leder og ansvarlig for børnehaveklasserne
- Har været leder i lidt over tre år.
- Tillidsrepræsentant for ledere (LTR) i Hillerød Kommune
Et ønske om at ændre noget
Som kollega og tillidsrepræsentant mærkede Peter Dregild, hvordan utilstrækkelig ledelse havde indflydelse på arbejdsmiljøet, og det var svært at nå helt ind i maskinrummet, hvor han kunne opnå reelle forandringer. Med et ønske om at ændre noget, gik Peter efter en stilling som pædagogfaglig leder.
”Inden jeg blev leder, havde jeg gennem længere tid, oplevet ledelse jeg ikke var helt enig i og nogle arbejdskulturer, som jeg rigtig gerne ville have haft indflydelse til at ændre. Men jeg var låst i min position som ”kollega”, og selvom jeg var tillidsrepræsentant, havde jeg jo ikke beføjelserne til at kunne ændre på større ting. ”
”Da jeg havde oplevet det på flere arbejdspladser, med skiftende ledelse og et arbejdsmiljø, der ikke var godt, og en pædagogisk retning som jeg synes vi ikke rigtig gjorde noget ved, så tænkte jeg, at nu må jeg gøre noget andet. Med en god og opbakkende ledelse, på Skovgårdsskolen, blev jeg anbefalet til en lederstilling – jeg fik den dog ikke, for jeg havde jo ikke noget erfaring. Men jeg blev ved med at søge.”
Hvad gjorde du for at få erfaring med ledelse?
”Jeg gjorde faktisk ikke så meget, fordi jeg til samtalerne fik positive tilbagemeldinger på min person og min tanker om at drive ledelse. Og dét holdte jeg fast i. Jeg var uheldig og endte i nogle ansøgerfelter, hvor der var nogle med reel ledelseserfaring. Jeg blev ved med at søge, og til sidst havde jeg faktisk besluttet mig for at stoppe med at søge, men så gav det pote. Jeg blev ringet op af Hillerødholmsskolen. og de ville gerne ansætte mig, og nu er der gået omkring tre år.”
Medindflydelse og medinddragelse som nøgleord
For at skabe et godt børnemiljø, ser Peter det som en nødvendighed at have arbejdsmiljøet i orden, og derfor er det alt afgørende at medarbejderne bliver hørt.
”Det der optager mig allermest er at skabe det bedste arbejdsmiljø og børnemiljø. Jeg er optaget af at skabe et arbejdsmiljø for mine medarbejdere, der er trygt og tillidsfuldt, og hvor der er plads til deres stemmer og indflydelse. Det er jo dem, der ved, hvad der rører sig hos børnene og det er dem, der ved hvordan vi bedst kan organiserer det. Det er ikke mig, jeg har ikke min primære tid sammen med børnene.”
”Det er vores ansvar som ledere at præmisserne omkring vores ansatte er gode, så de kan udfolde pædagogikken.”
”Jeg prøver at sørge for at medarbejderne har medindflydelse og er medinddraget, og så prøver jeg, så vidt muligt, at skabe en flad struktur, så alle føler, at de har en plads.”
Hvordan skaber du en flad struktur?
”Jeg italesætter at alle er lige, og det gælder også vores medhjælpere. Selvfølgelig er der arbejdsopgaver, som det kun er pædagoger, der kan løse fx vores overordnet pædagogiske og didaktiske tankegange og svære samtaler med forældre. Men udover det er alle fælles om det meste.”
Altid en åben dør
Som leder prøver Peter så vidt muligt at udvise tiltro og fleksibilitet.
”Jeg holder min dør åben og man kan altid komme ind både med stort og småt. Jeg prøver at være fleksibel, for jeg ved, hvor vigtigt det er, at ens bagland bare fungerer. Fx kan de selv planlægge deres forberedelsestid. Hvis aften er bedst, så gør man det. Så forventer jeg naturligvis også, at hvis vi står med håret i postkassen, så træder man til. Og det er heldigvis også det miljø, vi har fået skabt.”
En forandring stod for døren
På et tidspunkt skulle der ske en stor forandring på arbejdspladsen, og det var afgørende for Peter at få alle med ombord. Det gjorde han via medindflydelse, og det endte med at Peter skrev et ”manifest”.
”Jeg skrev et manifest, der baserede sig på alt det mine medarbejdere havde sagt til personalemøder og delt med mig. Men det var mig, der var afsender og det gjorde, at der var flere, der lettere fulgte med, fordi de kunne stille sig om bag mig, og sige ”det er noget han siger, så derfor gør vi..”. Det var på en måde et værn mod dem, der var lidt skeptiske på forandringerne.”
Peter oplevede at Manifestet gjorde, at der var overordnet tiltro til, at han som leder lyttede til dem og bakkede dem op. Og i dag snakker de meget om alt, også de svære ting, som kan fylde.
”Vi tør godt at tale om, hvis det sker nogle svære ting derhjemme, som har indflydelse på ens arbejde, og det er enormt vigtigt for mig, at holde fast i det.”
Har du mærket, at den måde du bedriver ledelse på har forandret sig, i de år du har været leder?
”I de få år jeg har været leder, har jeg egentlig prøvet at holde fast i mine principper om medindflydelse. Jeg er heller ikke bange for at begå fejl og indrømme dem. Og så prøver jeg ikke at være den klogeste rundt om bordet. ”
Selvom Peter blot har været leder i tre år, har han alligevel bidt mærke i en forandring, i hvad han skal forholde sig til som leder.
”Jeg mærker, at det vi skal forholde os til, som ledere, har forandret sig. Vi skal forholde os meget mere til vores medarbejdere som personer, end hvad jeg før selv er blevet mødt af. Og det kan til tider være et limbo. Vi kommer jo alle med noget i bagagen, og det skal vi favne som ledere. Det kan være udfordrerne, for man vil jo gerne strække sig for sine medarbejdere, men man kan også nå en vis grænse, og det er en svær balance. Nogle gange må man fjerne lidt af sig selv, som person, og være lidt mere leder.”
En form for Utopia
Peter ønsker at skabe et Utopia for sine medarbejdere, der både rummer børnenes spor og medarbejdernes arbejdsmiljø.
”Min inspiration og drivkraft er at skabe en form for Utopia for mine medarbejdere, når de kommer på arbejde. Et sted, hvor de har indflydelse på, hvad de laver, og at det går i spænd med, hvad børnene har af ønsker. Så vi får sammenkoblet barnets spor med medarbejdernes, og at de samtidig føler sig tilpas i det.”
For at skabe det Utopia samler Peter sine erfaringer.
”Det er jo ikke kun mig, der skaber det, det gør mine medarbejdere også – sammen med mig. Jeg drager på en massee erfaringer og oplevelser med tidligere arbejdspladser og ledelser og det samme gør mine medarbejdere. Og forhåbentlig er det med til at skabe noget, der er bedre.”
”Jeg synes vi er et godt sted lige nu, men vi kan altid blive bedre, og vi vil blive ved med at kigge efter udvikling. Og jeg bliver ved med at kigge efter noget, der skal udvikles og forandres, det motiverer mig.”
Som tillidsrepræsentant til lederne
Udover at være leder, er Peter også tillidsrepræsentant for lederne, det giver ham et skærpet blik på ledelsesrollen, og de vilkår men har som leder.
”Det er en sjov størrelse, at være tillidsrepræsentant for lederne. Mange ledere er jo egenrådige, og de er vant til at ordne ting selv. Men jeg kunne godt ønske, at det var anderledes. Jeg er her jo netop for tage nogle at deres kampe i et mere formelt rum og jeg har BUPL i ryggen.”
”Derudover er jeg optaget af løn for lederne, vi skal aflønnes efter det arbejde vi laver. Det er et stort fokus for mig, og vi, HFO-ledere, har fået et stort lønløft, så vi får det samme som afdelingslederne på skolerne”
Anbefalinger til nye ledere
For Peter har det været vigtigt, at finde ud af hvilken leder han gerne ville være, og det vil han også anbefale nye, og kommende ledere, at have in mente. Og så skal man være forberedt på en stejl læringskurve.
”Jeg tror, at det er rigtig vigtigt, at man har gjort sig nogle overvejelser om, hvilken leder man gerne vil være, og hvilken person, man vil være ind i det lederskab.
Man skal være forberedt på, at det er en stejl læringskurve man får – uanset om man har været med inde i maskinrummet før. Og man skal være forberedt på, at man fejler, for det gør man. Og det er ikke farligt, at sige sine fejl højt.”
Dog påpeger Peter, at ledelse ikke nødvendigvis er for alle.
”Jeg tror ikke, at ledelse er for alle, heller ikke hvis man bliver prikket på. Man skal gøre op med sig selv om man er færdig med at være pædagog, for det primære arbejde er ikke med børnene, og det synes jeg man skal være klar på – det er jo en kæmpe forandring.”
Til slut kommer Peter med et konkret og lavpraktisk tip:
”Hold på jeres arbejdstid – det er vigtigt!”