Hørsholm: I stedet for et traditionelt høringssvar, har BUPL Nordsjælland valgt at kommentere på råderumsforslag.

I forbindelse med kommunernes budgetlægning, har BUPL Nordsjælland afgivet høringssvar. Læs med videre.

På dialogmødet tirsdag d. 27.8 stillede formand og næstformand for børne-og skoleudvalget 4 centrale spørgsmål:

  • Hvad mangler på området?
  • Hvad skal bevares?
  • Hvad skal styrkes?
  • Andet BSU skal vide

Så i stedet for at afgive et traditionelt høringssvar, hvor BUPL kommenterer på råderumsforslag, vil vi her forsøge at svare på ovenstående spørgsmål. 

Dagtilbud

På trods af at Hørsholm Kommune jf. Danmarks statistiks opgørelsesmetode har opnået minimumsnormering, finder BUPL, at normering er et forhold der bør styrkes samtidig med at sidste års ambition om en højere pædagogandel, som minimum fastholdes. Når tillidsrepræsentanter på dagtilbudsområdet kan fortælle om dage, hvor man er 2 voksne til 10-11 vuggestuebørn fra kl. 12, og at der i børnehaven er dage hvor man er 2 voksne til 24 børn fra kl. 13, er der fortsat langt til kvalitetsnormeringer, som bør være målet for dagtilbud i Hørsholm. 

Med udsigt til en mindre stigning i børnetallet end først forventet, er der i BUPLs forståelse en mulighed for at investere i dagtilbudsområdet ved at fastholde midlerne på området. Det vil være relevant at investere i yderligere tid til forberedelse af det pædagogiske arbejde, uddannelse af medhjælpere til pædagoger, og i pædagogernes efter- og videreuddannelse. 

I budgetmaterialet konstateres det at flere børn i dagtilbud har behov for støtte, og der beskrives intentioner om at forvalte midler til støtte mere enkelt, fleksibelt, forbyggende og inkluderende, Disse intentioner har BUPL sympati for, og vejen dertil må være, at investere i det almene dagtilbud, og dermed også i kompetencerne hos pædagoger og ressourcepædagoger. Der skal i dagtilbud skabes faglige miljøer, der på nye måder tilgodeser alle børns behov, også de børn der har behov for en ekstra indsats i forhold til deres trivsel og udvikling. 

Ved at investere i almen området og i kompetenceudvikling, er det BUPL’s synspunkt, at det er muligt at forebygge noget af den mistrivsel der er blandt børnene, og det er vigtigt for børnenes fremtid. 

Skole og SFO 

BUPL er af den opfattelse, at Hørsholm Kommune har et unikt samarbejde af høj kvalitet mellem lærerne og pædagogerne i skolen. Derfor er det vigtigt at bevare puljetimerne, som også sikrer pædagogerne en beskæftigelsesgrad, der er til at leve af, og som gør det muligt for Hørsholm Kommune at tiltrække fagligt kvalificerede pædagoger til stillinger på skoleområdet. Det unikke samarbejde mellem lærere og pædagoger i Hørsholm skaber et godt udviklingsmiljø for alle børn. 

Der er indgået en aftale om folkeskolens kvalitetsprogram som betyder, at den understøttende undervisning forsvinder ud af skolen, og erstattes af en timebank. Timebanken giver mulighed for at fastholde pædagoger i skolen på samme niveau som før, og gør det dermed også muligt at fastholde et godt udviklingsmiljø for børnene. Hvis arbejdet med børn og unges trivsel skal have mulighed for at udfolde sig yderligere, finder BUPL at en pædagog i hver klasse med fornuftigt timetal vil være en god og relevant investering. 

Aftalen om folkeskolens kvalitetsprogram betyder en kortere skoledag, og dermed længere åbningstid i SFO’en. Hørsholm Kommune har tidligere sikret midler til SFO’ens længere åbningstid, og for at det er muligt at fastholde kvaliteten i SFO’en er det vigtigt at dette sker igen når skoledagen, som nævnt, bliver kortere. 

BUPL kan i budgetmaterialet læse, at der er ønsker om at omdanne SFO2 til fritidsklub. Forslaget indeholder mange spændende elementer. En forudsætning for at lykkes med forslaget, er i BUPL’s forståelse en inddragelse af medarbejdernes erfaring og synspunkter. Yderligere finder BUPL det interessant at få belyst hvad der kunne udvikles indenfor den eksisterende organisering (SFO2) hvis der blev tilført yderligere midler, som også er en del af forslaget. 

Afslutningsvis vil BUPL anerkende Hørsholm Kommunes tilgang til dette års budget. På trods af nedgang i skatteindtægter er der fokus på at friholde de store kommunale velfærds-områder for serviceforringelser, og der er en forventning om at indtægterne næste år igen vil være på niveau med tidligere år. 

Det er politisk mod, der giver håb for børn og unge i Hørsholm.

BUPL stiller sig gerne til rådighed for en uddybning af dette høringssvar.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.