Hillerød: "BUPL Nordsjælland må igen i år påpege vigtigheden i at have pædagoger, der hvor børnene er."

I forbindelse med kommunernes budgetlægning, har BUPL Nordsjælland afgivet høringssvar. Læs med videre.

Det er vigtigt at sikre det pædagogiske grundlag

Pædagogmanglen er stigende og det rammer alle steder i landet – også i Hillerød. Derfor ser vi undrende på de forslag i budgetkataloget, der direkte kan forringe vilkårene for pædagogerne og kvaliteten for børnene. 

HFO 1 og skoler

I budgetkataloget er det foreslået at nedsætte pædagogandelen fra 60/40 til 50/50. Det vil utvivlsomt forringe den kvalitet, som man gerne vil udbyde. Det vil blive sværere for pædagogerne at skabe de stærke fællesskaber, som man netop ønsker i Hillerød Kommune. 

Derudover vil det blive tæt på umuligt, at lave attraktive fuldtidsstillinger til pædagoger. Når man fjerner pædagogtimer i HFO’en bliver det mindre attraktivt, og man må forvente et fald i kvalitet, når man fjerner pædagogtimer. Skolernes budgetter er allerede under pres og alle syv skoler har underskud. Der er børn, som har støtte i skolen, men som ikke har støtten med, når de kommer over i HFO’en. HFO’en administrerer det selv, men det er en stor udfordring, at der ikke følger ekstra ressourcer med. Deri er en indbygget nednormering. Med dette forslag kan det blive en udfordring at tiltrække pædagoger til Hillerøds HFO’er og skoler, noget som vi i den grad har brug for.

Igennem mange år har forskning udpeget betydningen af pædagoger. Senest har CeFU (Center for Ungdomsforskning) bekræftet at skolebørns trivsel daler i takt med at de bliver større og at såvel de store børn som udskolingselever har brug for voksnes hjælp til at trives socialt. David Thore Gravesens forskning viser, at pædagoger kan være en uudnyttet ressource i udskolingen. Pædagoger spiller typisk en stor rolle i indskolingen, men ofte ikke i udskolingen. 

Gennemfører man den omfattende rammebesparelse i skolen, vil det betyde en forringelse for pædagogernes arbejdsvilkår, og det kan betyde, at man fjerner pædagogen fra klassen. 

Dagtilbud

Igen i år er der forslag om at ændre på den uddannelsesmæssige sammensætning i dagtilbud, både udvidelser, men også en betydelig forringelse af pædagogandelen, hvis den sættes ned til 50%. BUPL Nordsjælland må igen i år påpege vigtigheden i at have pædagoger, der hvor børnene er. Jo færre pædagoger, der er til stede igennem barnets liv – fra vuggestue til fritid – jo færre er der også til at forebygge og spotte børn, der har brug for ekstra opmærksomhed og hjælp. Det kan betyde, at flere vil blive tilknyttet specialområdet – et område der i forvejen er presset. 

Budskabet er også i år at sikre det pædagogiske grundlag og de stærke fællesskaber i Hillerød Kommunes dagtilbud såvel som fritid.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.