Halsnæs: "Det er tankevækkende at UKC og SFO nu har mere ydertid og ferie end reel åbningstid."
Reduktion af åbningstid i dagtilbud, SFO, SFO Klubber og UKC.
Mistrivslen for børn og unge i landets kommuner er fortsat stigende og det samme er gældende for Halsnæs kommunes børn og unge. Derfor ser vi undrende på forslagene der omhandler flere lukkeuger og reduceret åbningstid.
Om reduceret åbningstid
Vi ved:
- at reduktion af åbningstid i dagtilbud, er en nednormering, der gør det svært at få hverdagen til at hænge sammen Der er i forvejen et meget presset arbejdstempo i Halsnæs´ Daginstitutioner
- at de pædagogiske rammer i børn og unges fritidsliv kan være med til at forebygge oplevelser af ensomhed, mistrivsel og social eksklusion.
- at klub – og fritidstilbud af høj kvalitet, er altafgørende, og er med til at sikre, at børn og unge ikke kommer ud i kriminalitet og misbrug.
Det er tankevækkende at UKC og SFO nu har mere ydertid og ferie end reel åbningstid. Reduktionen sker i ”primetime” – den tid på dagen, hvor der er flest børn og unge.
Om lukkeuger
Vi er forbi grænsen for lukkeuger i SFO og klub. Indføres der flere lukkeuger bryder vi med den kommunale ferieaftale. Ferieaftale giver hjemmel til at planlægge medarbejderne med max 5 ugers ferie. Med de seneste forslag er vi langt forbi dette!
Personalepolitikken beskriver ambitionen om, at være en fleksibel arbejdsplads. Med ovennævnte forslag kan det ikke lade sig gøre, at være fleksibel, hverken på ferieafholdelse eller planlægning af pædagogernes arbejdstid.
Ifølge Trepartsaftalen skal pædagogerne tilbydes ansættelse på fuldtid. Forslagene gør det problematisk og stærkt udfordrende at tilbyde alle medarbejdere fuldtid. I Halsnæs Kommune er der i forvejen 57% pædagoger, der arbejder under 37 timer (Kilde: Kommunens lønoplysninger, januar 2024).
Pædagogstuderende som en del af normeringen
Pædagogstuderende er i praktik, for at lære. Når det foreslås at lade dem indgå i normeringen, strider det mod intentionen om at være studerende, Derfor skal studerende ikke medregnes som ”billig arbejdskraft”. Forslaget efterlader os, med spørgsmålet om ” hvor økonomien komme fra”? Aktuelt er de studerende aflønnet fra en central pulje. Skal de studerende fremover aflønnes fra institutionens budget? Hvis kommunen fortsat skal arbejde for at skabe bedre forudsætninger for rekruttering af Pædagoger, skal ambitionen på fagets vegne højnes, og ikke reduceres.
Investér i kommunens vilkår for pædagogerne
Hvis Halsnæs Kommune fortsat vil fokusere på at skabe gode vilkår for børn og unge samt sikre udvikling af pædagogisk praksis, er de forslag der er i budgethøring, den helt forkerte vej at gå.
Vi stiller os derfor skeptiske over for forslagene, og vi er bekymrede for pædagogernes arbejdsmiljø og muligheden for, fortsat at tiltrække og tilknytte kompetente pædagoger til Halsnæs.
Med venlig hilsen
Christa Thestrup, forhandlingsleder i BUPL Nordsjælland
Hanne Byskov, fællestillidsrepræsentant i Halsnæs Kommune