Egedal: "Den øgede forældrebetaling vil betyde, at børn og unge med færre midler, risikerer at stå uden for fællesskaberne, som netop etableres i klub – og fritidstilbud."
Stigende forældrebetaling vil gå ud over børn og unge med færre ressourcer
Mistrivslen for børn og unge i landets kommuner er fortsat stigende og det samme er gældende for Egedal kommunes børn og unge. Derfor er vi i BUPL Nordsjælland positive over, at Egedal Kommune er optaget af at komme det til livs. Dog ser vi undrende på forslaget vedr. stigende forældrebetaling, der skal bruges på opnormering. Vi er naturligvis enige i, at opnormering kan være en del af svaret, men at finansiere det med øget forældrebetaling, finder vi uhensigtsmæssigt af flere årsager.
Vi ved, at de pædagogiske rammer i børn og unges fritidsliv kan være med til at forebygge oplevelser af ensomhed, mistrivsel og social eksklusion (Fritidstilbud – en fællesskabskilde med uforløste potentialer, DEA, 2024), Derfor er klub – og fritidstilbud vigtige, og måske mere end nogensinde. Den øgede forældrebetaling vil betyde, at børn og unge med færre midler, risikerer at stå uden for fællesskaberne, som netop etableres i klub – og fritidstilbud. Konsekvensen kan blive at mistrivslen blot øges blandt disse børn og unge. Vi stiller os skeptiske over for forslaget og vi er bekymrede for børn og unge i Egedal Kommune.
Reduceret flersprogsundervisning
Der er BUPL Nordsjællands opfattelse, at hvis kommunen vælger at omlægge stillingen som flersprogsvejleder til en logopædstilling, vil der være risiko for, at en i forvejen udsat målgruppe får ringere betjening,
Hvis indsatsen udvandes grundet opgavemængden hos logopæderne, og skal varetages af flere personer og ikke af en specialist, og de rette indsatser ikke igangsættes, har det længerevarende konsekvenser ind i børnenes skole og ungdomsliv.
Et stort potentiale af meritpædagoger
Egedal Kommune modtager i 2024 og 2025 lidt over en million kroner i pulje til opkvalificering af medarbejdere på dagtilbudsområdet. BUPL Nordsjælland anbefaler derfor Egedal Kommune, at benytte puljen til at få flere pædagogmedhjælpere på merituddannelsen til pædagog. I 2022 var pædagogandelen 46% i Egedal Kommune, og der er derfor et stort potentiale for at få flere på merituddannelse og dermed forhøje pædagogandelen, som vi ved skaber bedre kvalitet i dagtilbud (VIVE, 2023).
Bekymring om minimumsnormering i Egedal Kommune
Ifølge tal fra Danmarks Statistik fra 2022 om minimumsnormeringer, der bygger på Egedal Kommunes egne regnskabstal, så overholder kommunen ikke loven om minimumsnormeringer. Det er også BUPL Nordsjællands opfattelse, at kommunen i forhold til de i 2024 udlagte budgetter ikke sikrer 3:1 vuggestuebørn pr. voksen eller 6:1 børnehavebørn i daginstitutionerne.
Derfor anbefaler BUPL Nordsjælland at politikerne i kommunen vælger at afsætte flere midler til daginstitutionsområdet, således at loven overholdes og vigtigst, at vi kan skabe de bedste rammer for børnenes dagligdag i Egedal Kommune.