DEBAT: Kære Christiansborg giv kommunerne mulighed for at løfte den velfærdsopgave de er blevet givet!

På denne tid, hvor kommunerne lægger deres budgetter, har jeg ofte skrevet indlæg om, at ambitionerne i kommunerne, er forsvundet. År efter år ser vi nedskæringer på børne – og ungeområdet – og samtidig ser vi stigninger i mistrivsel.
Debat citat af Pernille Riis

Igen i år ser vi spareforslag i kommunernes budgetter på børne – og ungeområdet, men i år er noget anderledes. Jeg og flere af mine kollegaer har i de seneste uger mødt borgmestre og kommunalpolitikere, der er frustreret over deres kommuners situation. De ved nemlig godt at forebyggelse er nøglen til at knække mistrivslen, de ved godt, at flere pædagoger og højere pædagogandel er med til at skabe et godt børne og ungdomsliv og de ved også, at pædagogerne i skolen er en vigtig del i at nedbringe skolevægring. Men hvad kan de gøre, når pengene ikke rækker fordi de ikke må gå over servicerammen? Her i BUPL Nordsjælland er vi bestemt også frustreret og vi er dybt bekymrede, fordi besparelserne jo går udover pædagogerne og børnene. Måske er det lys forude.

I tirsdags i sidste uge råbte flere af de nordsjællandske borgmestre op, om onsdagen fulgte Theresa Berg Andersen (SF) trop og torsdag præsenterede Regeringen deres nye finanslovsudspil. Der bliver sat en ekstra milliard kroner af til velfærd til kommuner og regioner. Vi i BUPL Nordsjælland siger: brug dem på forebyggelse, styrk den forebyggelse der hver dag sker ude i daginstitutioner, SFO’er, skoler og klubber. Selvfølgelig skal der også investeres i det specialiserede socialområde, til dem, der allerede har brug det, men lad være med kun at symptombehandle. Ambitionen og målet må være at mindske antallet af dem, der bliver en del ad området.

De tre ministre på pressemødet i torsdag gav udtryk for at ”Dansk økonomi er i topform”.  Det er godt, og nu vi ser frem til, at pædagoger, børn og unge kan mærke forskellen i kommunerne. Theresa Berg Andersen skrev ganske rigtigt, at det er kommunerne, der skal løfte velfærdsopgaven i kommunerne. Så kære Christiansborg – giv dem muligheden for det. For ja, som borgmester i Frederikssund Tina Tving Stauning (S) sagde – hvem kan egentlig vælge mellem den vigtige klimaindsats og velfærden? Svaret er, at ingen burde være nødt til at tage det valg. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.