DANMARKSKORT: De nordsjællandske kommuner vil spare på børneområdet

I de seneste uger har et flertal af de nordsjællandske kommuner fremlagt deres budgetforslag. Forslag som desværre byder på besparelser på børneområdet – nogle kommuner bliver hårdere ramt end andre, se på Danmarkskortet hvilke kommuner, der kan blive ramt af besparelser
Citat

”År efter år ser vi betydelige besparelser på Børne – og ungeområdet, og i år rammer det særligt daginstitutionerne. Det er ærgerligt, at en stor del af de nordsjællandske kommuner ikke forstår alvoren i at spare på området. Vi ser en stigende mistrivsel og den kommer vi bestemt ikke til livs med disse forslag”, siger Pernille Riis, formand i BUPL Nordsjælland.

Et rødt Danmarkskort

Både i Allerød og Egedal Kommune ligger der besparelser på over 9 millioner kroner på dagtilbudsområdet, men også i Helsingør, Fredensborg og Halsnæs er der forringelser. Spareforslagene byder på reduktion af normering, nedskæring af antallet pædagoger, reduceret åbningstid og lukkeuger. Samtidig foreslår flere forøget forældrebetaling, konsekvensen er mindre kvalitet for en højere pris. Se Danmarkskortet her.

Børnene taberne og pædagogernes vilkår bliver ringere

Pernille Riis udtrykker en klar bekymring for både børn og pædagoger: ”Med de budgetforslag vi har set og de, der er vedtaget, så skal vores medlemmer godt nok løbe hurtigere end de gør nu. Det har i sagens natur desværre en negativ konsekvens for børnene. Mistrivslen blandt børn og unge er stigende, men vi ved, hvad der skal til for at ændre det, og det er nærvær. Dog kan det blive svære at komme til livs med disse budgetforslag.”

Rekruttering bliver svært

Helt nye tal fra BUPLs vilkårsundersøgelse 2023 viser, at lederne har svært ved at tiltrække uddannede pædagoger. 50% af lederne i de 12 nordsjællandske kommuner har indenfor det sidste år måtte opgive at ansætte en pædagog i en ledig stilling, der ellers var tiltænkt til en pædagog. Tallet for hele Danmark er 43%.

”Uddannede pædagoger har de redskaber, der skal til for at skabe de rette rammer for børns trivsel og udvikling. Vi mangler uddannede hænder, der sikrer kvaliteten og fagligheden. Der skal gøres noget nu,” påpeger Penille Riis, formand for BUPL Nordsjælland.

Pædagogmanglen er altså en realitet, og BUPL Nordsjælland mener ikke, at kommunernes budgetforslag er med til at komme udfordringen til livs: ”Når vilkårene bliver forringet for pædagogerne, så er der flere, der vælger uddannelsen fra. Færre pædagoger presser både arbejdsmiljøet og kvaliteten i institutionerne, og det bliver svært at løfte børns trivsel,” afslutter Pernille Riis og påpeger, at pædagogmanglen er en konsekvens af de mange forringelser og besparelser, der har været på området de seneste mange år.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.