Ambitionerne der forsvandt

Poltisk udtalelse fra generalforsamlingen d. 5. oktober 2022.

Vi er i en tid, hvor der er stort fokus på trivsel og mistrivsel hos børn og unge. Det er ikke længere kun pædagogernes dagsorden, men hele samfundets. Lige nu er en speciel tid med det nærtforestående Folketingsvalg, og det skal være BUPL Nordsjællands og pædagogernes ambition at gøre mistrivsel til et tema i valgkampen. Vi har fået loven om minimumsnormeringer, men vi mangler at se viljen til at sætte konkret handling bag lovens intention. Og vi savner at være flere, der vil mere for Danmarks børn og unge og for pædagogerne.
det kommende folketingsvalg kan blive et børnevalg. 7 ud af 10 forældre vil stemme på en folketingskandidat, som prioriterer børneområdet højt

Vi har desværre set en tendens til, at kommunerne sparer et beløb, der er tilsvarende den bevilling, de får tildelt af Staten som følge af loven om minimumsnormeringen. De ekstra penge, som blev besluttet at give, kommer derfor ikke børnene til gavn – tværtimod. Forældrene kan ikke se en forskel, børnene mærker det ikke og pædagogerne løber stadig hurtigt og oplever ingen forandringer, til trods for den store fejring af landvindingen på normeringsområdet.

Der bliver indført nye eller flere lukkeuger i kommunerne. Det er en besparelse, og det giver institutionerne mindre budget. Mindre budget = færre pædagoger. Med andre ord, man sparer på kerneopgaven – pædagogernes tid med børnene. Det virker som om, at politikerne ikke har forstået, at en lukkeuge er nednormeringer. Hvornår forstår de det? Ambitionen er forsvundet.

Politikerne skal stå ved de fine ambitioner, som Folketinget har formuleret. Ambitionerne skal kunne mærkes i institutionerne, og de må ikke bare ende i et regneark. Besparelserne nytter ikke i en tid, hvor mistrivslen for børn og unge og flugten fra faget er stigende. Politikernes beslutninger og initiativer kommer således til at have en stor betydning for, om kommunerne kan lykkes med at fastholde og rekruttere de nødvendige pædagoger til den vigtige trivselsopgave. Det er vigtigt. Der skal investeres i vores område nu.

Vi skal derfor holde fast i de gode ambitioner, som vi har set, når Folketingsvalget skal afgøres. Får vi et flertal, der vil udviklingen på børne – og ungeområdet? Altså velfærd fremfor skattelettelser. Dét er BUPL Nordsjællands afsæt og grundlag for vores indsats i valgkampen. Vi vil have fokus på pædagogernes arbejdsvilkår og børnenes trivsel.

I valgkampen skal vi udfordre folketingskandidater på deres ambitioner for børne – og ungeområdet. Vi skal stille dem spørgsmål, om deres konkrete tanker for hvilke initiativer og prioriteringer, de har for vores område. Det skal vi gøre, fordi vi vil bidrage til den bedst mulige politik, og for at få indflydelse på udrulningen af eksisterende lovgivning. Ja, vi fik loven om minimumsnormeringer – det var en stor sejr for pædagogerne. Det kræver en indsats at gøre opmærksom på problematikken og at overbevise politikerne, Folketing og Byråd om at sætte handling bag intentionerne, så det kan mærkes af pædagoger, børn og forældre. Vi er der, og vi bliver ved med at påpege det.

BUPL Nordsjællands generalforsamling ønsker derfor at sende et tydeligt budskab til arbejdsgiverne: De besparelser, der bliver foretaget, går ud over børn, forældre og pædagoger. Flere vil fravælge uddannelsen, flere børn vil mistrives – og det er katastrofalt. Vi ønsker større ambitioner og mere handling. Vi står naturligvis allerede klar til at tage del i arbejdet.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.