Allerød: "Noget af det vigtigste i børn og unges liv er gode fællesskaber."

I forbindelse med kommunernes budgetlægning, har BUPL Nordsjælland afgivet høringssvar. Læs med videre.

I dette høringssvar har vi valgt at have vores fokus på børnene og de unges fritid – både SFO og klub. Effektiviseringskataloget har flere forslag på disse områder, hvor konsekvenserne vil være en forringelse af tilbuddene. 

Noget af det vigtigste i børn og unges liv er gode fællesskaber. Gode rammer for fællesskaber i børne- og ungelivet er med til at skabe bedre betingelser for god trivsel for dem. 

BUPL Nordsjælland er derfor bekymrede for de forringelser ovennævnte forslag kan få. I de seneste år er der flere og flere børn og unge – på tværs af sociale lag – som mistrives. De bliver ramt af det forskere kalder ”ny udsathed” – og det handler i høj grad om, at rammerne for ungdomslivet er under pres. Som forskerne fremhæver, så presses de unge både af et højt tempo på alle deres livsarenaer, et for ensidigt fokus på præstation (fx karakter) og de unge vender presset/problemerne indad mod dem selv – da de ikke ønsker at ”udstille” deres udfordringer. Det skaber mistrivsel og ofte ensomhed, da de trækker sig fra det sociale liv i fritiden. Mange unge i dag har svært ved selv at finde ud af at indgå i fællesskaber og blive der. 

Nærværende pædagoger kan netop sætte rammerne for og facilitere fællesskaber, der vil kunne modvirke social isolation og udsathed. Og ikke mindst understøtte de præstationsfrie rum for børn og unge. 

Så kære politikere, det er vigtigt, at I – som minimum – bevarer økonomien og kvaliteten i kommunens fritidstilbud, som kan være med til at skabe rammer for gode fællesskaber til kommunens børn og unge og lige så vigtigt, at der er ”lige deltagelsesmuligheder” for alle ind til fællesskaberne

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.