Legeskat og stærke fællesskaber: Ny Legefestival skal vise guldet i legen 

Alle pædagoger ved det! Leg er helt centralt i børns liv og deres måde at være i verden på. Legen skaber ofte magiske stjernestunder og bygger stærke børnefællesskaber. Leg er derfor også en central del af pædagogers faglighed og noget, som de senere år har fået rigtig meget fokus både i praksis og i forskning.
Legeskatten en samling af materialer, der skal øge dialogen og refleksioner i personalegruppen samt inviterer til gensidig inspiration og dokumentation for den leg, der er blandt børnene.
Legeskatten en samling af materialer, der skal øge dialogen og refleksioner i personalegruppen samt inviterer til gensidig inspiration og dokumentation for den leg, der er blandt børnene.

”BUPL Fyn er optaget af den pædagogfaglige profession og af at skabe stærke medlemsfællesskaber med faglighed i fokus. I Forum for leg ser vi pædagoger, der lader sig inspirere og begejstres af leg, hinanden og deres forskellige tilgange til leg i deres pædagogiske praksis,”fortæller BUPL Fyns formand, Rikke Hunsdahl. 

Projektet Forum for leg er et samarbejde imellem BUPL Fyn og UCL Pædagoguddannelsen og består af 6 pædagoger og 2 pædagogstuderende. Sammen har de lavet en LEGEFESTIVAL og LEGESKATTEN, hvor de formidler deres viden og motivation om leg til andre pædagoger – fra praksis til praksis. 

”Vi er stolte af, at vi kan være med til at bidrage til legens elementer, fordi den er hel central for pædagogers faglighed og det at kunne skabe stærke fællesskaber for børnene,” uddyber Rikke Hunsdahl. 

Legefestivalen ligger i uge 21, og er en uge fyldt med popup-aktiviteter rundt på Fyn. Der er kortere workshops af 1,5-2 timers varighed, som gerne skal inspirere fra praksis til praksis, et fyraftensarrangement med mere tid til fordybelse, inspiration og faglige samtaler, et fleksibelt online webinar, hvor man kan være med hjemme fra stuen. Legefestivalen slutter af med en eventyrlig workshop og en legende fredagsbar, hvor alle er velkomne til at kigge forbi. Det bliver en uge fyldt med aktiviteter og masser af input omkring leg og legende tilgange. 

Pædagoger skal have et særligt blik for legen
Legeskatten er en fysisk skat med materialer, der skal understøtte dialogen om leg (dialogkort), øge bevidstheden om, hvordan legen opstår og hvilke positioner, vi som voksne indtager (Legehjulet). I Legeskatten er der også legeguides til inspiration, men er også tænkt som en måde at registrere og indsamle dokumentation og viden om, hvad der leges, hvem der leger, hvor der leges, hvad der leges med, og hvordan man kan understøtte legen fremadrettet. Pædagoger og pædagogstuderende, der er medlem af BUPL Fyn og studenterorganisationen PLS har adgang til gratis at deltage i alle Legefestivalens aktiviteter og vil her få udleveret Legeskatten, som kan bruges i egen praksis.     

 ”Pædagogerne har ansvar for at gribe det til, at give børnene gode legebetingelser, hvor alle børn inkluderes i stærke legefællesskaber. Legebetingelser hvor børnene kan fordybe sig og få erfaringer gennem leg. Det er vigtigt. Det kræver imidlertid, at pædagogen har et særligt blik for legen. Forum for Leg er et meget inspirerende fællesskab mellem pædagogstuderende og erfarne pædagoger, hvor jo netop den efterstræbelsesværdige leg er i fokus. Som uddannelses- og forskningsleder er jeg stolt af at kunne bakke op om det. Jeg har et håb om, at endnu flere med interesse i leg, vil komme og leger med og lader sig inspirere,” uddyber Agnete Kramme, uddannelses- og forskningsleder ved pædagoguddannelsen, UCL.

Pædagog Tove Schack Nielsen er med til at varetage den sproglige indsats i Nyborg Kommune og en del af støtteteamet fortæller om, hvorfor hun er en del af Forum for leg: 

”Jeg ønsker et større fokus på, hvordan vi støtter og indgår i børnenes frie leg, især med henblik på udviklingsstøtte til sårbare børn. At vi får tænkt legemiljøer ind i indretningen, samt får højnet vores arbejdsglæde og engagement via leg og relationer.” 

Nina Hougaard, ressourcepædagog område Øst i Svendborg, og en del af Forum for Leg supplerer: ”Jeg vil gerne skabe et kvalitetsløft i daginstitutioner ved at give redskaber til, at de voksne kan blive nysgerrige og undersøgende på hvordan deres egen positionering, legemiljøerne og evne til at lege, bidrager til en berigende legekultur."

Hør Forum for leg podcasten her: https://videotool.dk/ucl/c1977

Find mere om arrangementerne og tilmeld dig her: Lokale arrangementer | BUPL 

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.