Fælles faglighed skaber arbejdsglæde

Oplevelsen af at have et fælles fagligt fundament er noget af det, der skaber arbejdsglæde blandt pædagoger.
Svendborgworkshop
Foto: Astrid Nyeng

I foråret 2023 inviterede Forum for leg alle medlemmer af BUPL Fyn til en uges Legefestival med en række workshops, webinar, foredrag og podcasts om leg. Her kunne pædagoger blive inspireret og nysgerrige på, hvordan de bruger legen i praksis. 

I mere end et år arbejdede 6 pædagoger og 2 pædagogstuderende engageret og motiveret på, hvordan viden om leg og legekultur kan formidles til andre pædagoger og studerende og spredes over hele Fyn. 

Et af arrangementerne var workshoppen ”Hvordan skaber vi en rig legekultur i praksis” i Svendborg, hvor ressourcepædagog, Nina Hougaard og pædagog, Line Kürstein præsenterede redskaberne legehjul, legeguides og dialogkort om leg – redskaber udviklet af Forum for leg deltagerne. 

Fælles forståelse
Hele 9 pædagoger fra Børnehuset Børnely i Svendborg deltog til arrangementet som en samlet gruppe. Og det var ikke helt tilfældigt, fortæller arbejdsmiljørepræsentant i Børnely, Tina Lisbeth Madsen:

”Arrangementet er relevant i forhold til vores pædagogiske arbejde, men vi valgte også at deltage, fordi Nina er ressourcepædagog i vores område, og vi vil gerne bakke op om det arbejde, de har lavet. At det fandt sted i Svendborg, og at pædagogerne i huset fik afspadsering for det, betød også at flere deltog, selv om det var i fritiden.”

Når så mange fra personalegruppen er afsted til et arrangement, giver det en fælles forståelse som personalegruppen kan diskutere og reflektere ud fra.

”Det bliver nemmere, hvis man gerne vil have implementeret en ny pædagogisk praksis både i forhold til indsigt og ejerskab, at man har samme viden. Det kan være svært at komme tilbage og skulle formidle videre, hvis man bare er en enkelt eller to. Det bliver sjældent helt det samme,” siger Tina Lisbeth Madsen.

Samtidig understreger hun, at det også er godt, at man mødes i en anden kontekst, hvor man kan grine og lege.

Arbejdsglæde
Oplevelsen af at have et fælles fagligt fundament er noget af det, der skaber arbejdsglæde blandt pædagoger. I BUPL Fyns medlemsundersøgelse ’Fremtidens fagforening’ giver 94 procent udtryk for, at der i nogen grad, høj eller meget høj grad er fokus på den pædagogiske kvalitet og faglighed på arbejdspladsen. Undersøgelsen viser, at det er vigtigt for pædagogerne, at de er enige om kerneopgaven og står på et fælles fagligt fundament samt har tid til sparring. 

Forum for leg er trukket i arbejdstøjet og er i gang med at planlægge de legende aktiviteter til efteråret 2024. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.