Et fælles sprog for leg

For lederteamet i Bolbro-Højstrup Børneinstitution, der består af otte børnehuse, var det vigtigt, at al pædagogisk personale og alle daglige pædagogiske ledere fik adgang til samme viden, da de søgte og fik forsker Malene Slott Nielsen med oplægget ”Et praksissprog for leg.”
Få en forsker BolbroHøjstrup

Legens betydning for børnenes trivsel og udvikling har hele 2024 været et grundlæggende fokus i hverdagen i alle otte børnehuse. Men der manglede et fælles fagligt sprog om legens betydning. Derfor søgte de en forsker gennem BUPLs ordning ”Få en forsker,” hvor institutionen helt gratis kan få en forsker ud og holde oplæg. 

Her var det vigtigt, at alle fik en fælles viden om leg, som kunne bidrage til en øget faglighed og højne kvaliteten af leg. 

”Vi ville gerne have et fælles fagligt sprog for at kunne koble legen på læring, udvikling og dannelse og dermed styrke de stærke børnefællesskaber ude i vores huse. Særligt i et organisationens perspektiv. Vi understøtter hinanden på tværs af huse, hvilket bidrager til den røde tråd,” siger daglig pædagogisk leder i Haustruphave Børnehuset, Kristina Baraviec.

Stor tilslutning
Opbakningen var stor, da personale og ledere fra de otte børnehuse var samlet i februar til oplægget ”Et praksissprog for leg.” For når alle i organisationen er fælles om viden, kan de sikre en samlet høj kvalitet i legen og dens betydning i alle børnehusene. Oplægget fra Malene Slott Nielsen har givet personale og ledelse et rum, hvor de udover fælles viden også har været nysgerrige på deres pædagogiske praksis for at fremme et fælles sprog om kerneopgaven. 

”Det vi tager med videre i vores arbejde ude i børnehusene, er at vi har forskellige faglige perspektiver af legeforståelser, og at alle perspektiver skal være til stede i vores børnehuse. Uanset hvilke legeforståelser vi har, vil vi fortsat have fokus på, at legen skal støttes, guides og rammesættes af det pædagogiske personale,” lyder det fra Kristina Baraviec.

Få en forsker-oplægget har skabt ringe i vandet i hele Bolbro-Højstrup institutionen, som arbejder videre med den viden og inspiration, de har fået gennem oplægget. 

”Det er vigtigt for os at have en tydelig rød tråd fra møder i de enkelte børnehuse til p-møder til fælles uddannelsesdag. For at fastholde den pædagogiske kvalitet i leg, har vi valgt emnet ”hverdagsevaluering” på vores uddannelsesdag i marts for at sikre, at vi bibeholder legens betydning i vores pædagogiske hverdag,” siger den daglige pædagogiske leder, 

Løfte til børnene
Det er vigtigt for hele institutionen, at de holder fast i at sikre den høje kvalitet i legen fremadrettet.

”I Bolbro-Højstrup har vi lovet børnene noget - nemlig at sikre en høj kvalitet i vores læringsmiljøer, der kan understøtte børns leg og stærke børnefælleskaber,” siger Kristina Baraviec, der klart vil anbefale andre institutioner om at søge om en forsker:

”Det er utrolig vigtigt, at vi som pædagogisk personale altid opsøger den nyeste viden inden for vores fag, og vi forstår at anvende evidensbaseret viden i vores pædagogiske daglige praksis.”

Er du nysgerrig på at få en forsker ud i jeres institution? Så kan du nu søge om at få besøg af en forsker med oplæg, der spænder lige fra leg, kunstig intelligens og pædagogikkens historie til fritidspædagogik, normkritik og trivsel for både børn, unge og pædagoger.

Ansøgningsrunden til ”Få en forsker” 2025 er i gang. Du kan her se, hvilke forskere, du kan søge om, og læs mere om, hvordan du søger. Ansøgningsfristen er 31. marts kl. 00.00.

Få en forsker Bolbro-Højstrup

Se flere billeder fra Få en forsker-oplægget i Bolbro-Højstrup Børneinstitution

Få en forsker Bolbro-Højstrup
Få en forsker Bolbro-Højstrup
Få en forsker Bolbro-Højstrup
Få en forsker Bolbro-Højstrup
Få en forsker Bolbro-Højstrup
Få en forsker Bolbro-Højstrup
Få en forsker Bolbro-Højstrup

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.