Ledertræf om stress, skam og følelsesforurening

På en hed septemberdag i Menstrup blev lederne ført igennem Pernille Steen Pedersens stressforskning, hvor følelsen skam har en central betydning, samt Rikke Østergaards Preben-univers, der cirkler om begrebet følelsesforurening.
Stressforsker Pernille Steen Pedersen

- Mine kolleger er gode til at se, når/hvis jeg er presset. Så spørger de ind, og ofte er det den tilgang, der virker bedst for mig.

- Jeg vil gerne have mig frabedt, at andre kommenterer på, hvordan de tror jeg har det.

Disse to citater tonede frem på lærredet blandt mange andre citater under det første foredrag på BUPL Sydøsts årlige ledertræf, der blev afholdt den 5. september på Hotel Menstrup Kro. Her blev formiddagstimerne indtaget af den entusiastiske stressforsker Pernille Steen Pedersen.

Stressforsker Pernille Steen Pedersen
Når du har travlt, har du stadig en følelse af kontrol. Er du derimod stresset, vinder følelser som skam, afmagt og ligegyldighed frem, siger stressforsker Pernille Steen Pedersen.

Pernille Steen Pedersen delte flittigt ud af citater og konkrete eksempler. I sin forskning har hun interviewet et hav af fagfolk, herunder institutionsledere, for at undersøge, hvad der giver trivsel, og hvad der stresser, men som ovenstående citater illustrerer, kan det være meget forskelligt fra person til person.

Ifølge stressforskeren bunder det i medarbejdernes forskellige anerkendelsesprofiler. Hvad der virker anerkendende for en medarbejder, kan have den stik modsatte effekt på kollegaen. Hvad den ene oplever som et stærkt fællesskab, hvor man hjælper hinanden, kan den anden opfatte som manglende tillid til, at man kan løfte sine arbejdsopgaver.

Stressforsker Pernille Steen Pedersen
Den ene anerkendelsesprofil dyrker et fællesskab, hvor man passer på hinanden. Den anden anerkendelsesprofil lægger vægt på, at der er tillid til, at man godt kan klare sine arbejdsopgaver.

På den baggrund har Pernille Steen Pedersen udviklet dialogværktøjer, som skal gøre det lettere at blive klogere på kollegernes anerkendelsesprofiler. Måske kan man endda få afklaring på den murende tvivl, som mange nok genkender: Gør jeg det godt nok?

I sin forskning er hun kommet frem til, at rigtig meget stress stammer fra en følelse af skam. Når først tvivlen om egen indsats har sat sig, følger skammen typisk med, forklarede Pernille Steen Pedersen.

- Skam kommer ind, fordi vores arbejde også handler om vores identitet, lød det fra forskeren.


Hvilken Preben-type er du?

Efter en god lang frokost og en halv times indføring i BUPL Lederforeningens visioner var det tid til foredrag med sociolog og bestsellerforfatter Rikke Østergaard.

Kernen i Østergaards bøger og foredragsvirksomhed er begrebet følelsesforurening, som dybest set handler om, at vi smitter hinanden med vores humør, ikke mindst på arbejdspladsen. 

Sociolog Rikke Østergaard
Sociolog Rikke Østergaard opererer med fire arketyper på arbejdspladsen, hendes fire Preben-typer, som har forskellige reaktioner på følelsesforurening: Perfektionist-Preben, Pligt-Preben, Præstations-Preben og Pyt-Preben.

Med sin humoristisk stil gav hun flere eksempler på følelsesforurening, og hvordan den negative snebold kan rulle, hvis ikke vi får sat en stopper for den. 

Når en taxachauffør har været udsat for en negativ kunde, kan chaufføren blive  "smittet" og på den måde bringe den dårlige stemning videre til den næste kunde, som på ingen måde har fortjent det. På den måde kan vi bringe følelsesforureningen med os videre fra kontekst til kontekst, f.eks. fra trafikken til arbejdspladsen.

- Når først de negative tanker ruller, tager de flere med sig. Vi ryger ned i det, jeg kalder for krokodillehjernen, den primitive del af hjernen. Her er vi sindssygt stærke, men ikke særligt skarpe, lød det fra forfatteren bag bøgerne Vi havde en fest på arbejdet... men så kom Preben og opfølgeren Befri Preben... og få en fest på arbejdet igen.

Her kommer Østergaards fire arketyper, hendes Preben'er, ind og får en betydning for, hvem der bliver påvirket negativt af hvad. Preben er ikke en bestemt person, men et ord lånt fra radioprogrammet "Mads og Monopolet"', som blev brugt om de anonyme personer, som lytternes dilemmaer knyttede sig til. 

Rikke Østergaard mener, det kan være en hjælp for det psykiske arbejdsmiljø at kende arbejdspladsens Preben-typer, som påvirker hinanden på forskellige leder og kanter. Du kan få mere viden om begreber som følelsesforurening og følelsesøkonomi samt tage Preben-testen på hjemmesiden befripreben.dk.
 

Flere billeder fra Ledertræf 2024
 

BUPL Sydøst byder velkommen til Ledertræf 2024
Medlemmerne blev budt velkommen til Ledertræf 2024 af BUPL Sydøsts formand, Betina Vincent Andersen (til venstre), og formand for den lokale lederforening, Kamilla Seerup (til højre).

 

Deltagere til ledertræf 2024
Trods hedebølgen virkede deltagerne på Ledertræf 2024 til at være opslugte af dagens foredrag.

 

spørgsmål fra salen til Ledertræf 2024
Gode spørgsmål fra salen.

 

Sociolog Rikke Østergaard
Og gode svar fra scenen.
Deltagere til ledertræf 2024
Foredragsholderne leverede både substans og gode grin.
Kristine Schroll, formand for Lederforeningen
Den nye formand for Lederforeningen i BUPL, Kristine Schroll, fremlagde sine visioner for lederområdet.
Kristine Schroll, formand for Lederforeningen

BUPL Sydøst takker for en god dag!

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.