Fyraftensmøde om craft-psykologi: Skab noget med hænderne og bliv glad
Se billeder fra aftenen i slideren længere nede.

Aktiviteten skal give dig små succeser, men ikke være alt for nem. Den skal udfordre dig, men ikke være helt umulig.
Det kan være lidt af en balancegang at finde en passende craft-aktivitet, hvis den skal batte noget på velværekontoen. Men når først du fundet den, altså din nye passion inden for håndarbejde eller håndværk, vil det styrke dit mentale helbred og gøre dig kognitivt skarpere.
Det var i grove træk budskabet, da psykolog og håndarbejdslærer Anne Kirketerp var draget fra hjembyen Aarhus til spillestedet Stars i Vordingborg for at holde foredrag for knap 70 lokale pædagoger på årets tredje fyraftensmøde i BUPL Sydøst.
Anne Kirketerp har i flere år forsket i de sundhedsfremmende effekter ved at lave håndarbejde og håndværk, og i den forbindelse har hun udviklet en ny retning inden for psykologien kaldet Craft-psykologi, som også var aftenens overskrift.
Artiklen fortsætter under slideren
Det engelske ord craft dækker ifølge Kirketerp over rigtig mange typer hobbyer, hvor man skaber noget med hænderne, men denne aften i Vordingborg var det tydeligvis strikketøjet, der var den mest udbredt aktivitet omkring bordene.
Anne Kirketerp var selv iført en hjemmelavet strik og lagde i øvrigt heller ikke skjul på sin livslange passion for at strikke, hækle, brodere, ja, alt inden for håndarbejde.
Håndarbejdets dominans ændrer dog ikke ved, at det er den samme psykologi, der gør sig gældende, hvis man eksempelvis er bidt af at snitte i træ eller elsker at bage surdejsbrød i sin fritid.
Et biokemisk kick
Den helt store gave er psykologisk trivsel. Men også evnen til at omsætte drømme til virkelighed, mener Anne Kirketerp.
”Når man bager den kage, man har set i ’Den store bagedyst’, eller bygger sin egen sæbekassebil, får man erfaring med, at man kan påvirke verden. Vores nervesystem er kalibreret til at skabe og efterlade aftryk – en lille manifestation af, at vi var her. At arbejde med craft giver et biokemisk kick og fylder os med stolthed, håb og glæde,” siger hun.
Læs mere i artiklen Håndarbejde er en vigtig del af pædagogfaget, der ikke må blive glemt.