Pædagog i politisk debat: Jeg fik helt kuldegysninger

Selv om der var både mavepine og ‘eksamensangst’ forud for mødet med politikerne, så mener to pædagoger fra Vejle, at det giver kæmpe værdi at deltage i den politiske debat. De opfordrer derfor deres kolleger til at fortælle politikerne om hverdagen som pædagog.
Tre pædagoger til dialogmøde

Der findes masser af tal og statistikker på børneområdet, men det er ofte de personlige historier – både de gode og de mindre gode – der gør indtryk. Det er hverdagsfortællingerne, der for alvor kan give politikerne indblik i, hvordan virkeligheden er ude i institutionerne, og derfor er pædagogernes stemme vigtig i den politiske debat op mod kommunalvalget 16. november 2021.

Det oplevede børnehavepædagog Henriette Taaning og skolepædagog Mia Hylleberg fra Vejle, da de for nylig deltog i et dialogmøde med lokale kandidater.

Ondt i maven og ‘eksamensangst’ før møde med politikere

For Mia Hylleberg var det første gang, hun på den måde stillede sig op for at fortælle om hverdagen i faget – og det var ikke uden en vis nervøsitet:

”Inden mødet havde jeg helt ondt i maven, næsten som om jeg skulle til eksamen. Men det forsvandt heldigvis hurtigt. Politikerne er jo bare mennesker, og de var kommet for at lytte til os. Der var slet ikke noget ‘eksamination’ eller ‘forhør’ over det, som jeg havde frygtet. Tværtimod. Det var bare en rigtig god samtale,” siger Mia Hylleberg.

Hun bakkes op af kollegaen Henriette Taaning, der fremhæver, at god forberedelse inden mødet gav stor tryghed.

”Dels var vi var supergodt klædt på af BUPL med materiale og fokuspunkter, og dels have vi forberedt os i fællesskab og fået input fra vores kolleger. Det gjorde oplevelsen stærkere, fordi vi var sammen om den – jeg repræsenterede ikke bare mig selv, men fællesskabet,” fortæller Henriette Taaning.

Længe siden politikerne havde været ude i virkeligheden

Begge pædagoger oplevede, at deres fortællinger blev taget godt imod og gjorde indtryk på de tilstedeværende politikere.

”Jeg synes, det var et stærkt møde. Personligt fortalte jeg om behovet for flere pædagoger og de store udfordringer, vi har med rekruttering. Det kom virkelig bag på nogle af politikerne, og jeg tror, de fik en ny forståelse af vores kvalifikationer og kompetencer,” siger Henriette Taaning.

På mødet spurgte Mia Hylleberg, hvor mange af politikerne, der havde været ude i en SFO inden for de seneste tre år. Kun cirka en fjerdedel rakte hånden op.

”Så er det altså vigtigt at give dem et reelt billede af, hvordan det er ude hos os på gulvet. Ikke en klagesang, men bare en ærlig fortælling om hverdagen. Og jeg kunne se på deres ansigter og udtryk, at vores beretninger ramte noget i dem. Det var, som om vi virkelig nåede ind til dem, og det gav mig helt kuldegysninger,” fortæller Mia Hylleberg.

Helt høj bagefter

Både Mia Hylleberg og Henriette Taaning oplever, at mange pædagoger holder sig tilbage og er usikre ved at deltage i debatten og fortælle om den pædagogiske virkelighed. Men når man først kaster sig ud i det, er det det hele værd, mener de to Vejle-pædagoger.

”Man skal ikke være bange, for dels bliver man godt klædt på, og dels har man hinanden. Man er aldrig alene, og bliver man usikker eller går i stå, så er der altid en kollega, der hjælper,” siger Henriette Taaning og fortsætter:

”Det giver faglig stolthed at rejse sig op og fortælle om vores virkelighed. At sætte ord og billeder på nærværet og børnefællesskaberne og det vi kan som pædagoger. Jeg gik i hvert fald hjem med følelsen af at have givet nogen en øjenåbner.”

”Det var en god oplevelse at snakke med politikerne og give dem indblik i vores hverdag. Jeg blev helt høj, og bagefter kunne jeg næsten ikke komme ned igen. Så jeg gør det gerne igen,” siger Mia Hylleberg.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.