Rødovre. Budget 2025 rammer børn og pædagoger på flere fronter

Det manglende budget ift at sikre minimumsnormeringer og de fraværende trepartsmidler bekymrer os - og bør bekymre både politikere og borgere i Rødovre Kommune. Læs hele BUPL Storkøbenhavns høringssvar for Budget 2025 i Rødovre.
Rødovre

Høringssvar til budget 2025 Rødovre Kommune

 

Manglende budget til minimumnormeringer
Selvom lovgivningen om minimumnormeringer i daginstitutioner trådte i kraft i 2024, afspejles dette ikke i Rødovres budget for 2024. Kommunalbestyrelsen bør sikre, at daginstitutionerne i Rødovre kan leve op til lovens krav om mindst én pædagogisk medarbejder pr. tre vuggestuebørn og én pr. seks børnehavebørn fra budget 2025. Dette kræver tilførsel af ekstra ressourcer, så kommunen kan opfylde lovens krav, ligesom de omkringliggende kommuner.

Forslag til midlertidig bevilling til dagtilbud og SFO
Hvis der i indeværende år ikke tages ny beslutning om at tilføre trepartsmidlerne til de pædagogiske arbejdspladser, foreslår vi, at der tilføres en etårig bevilling til dagtilbud og SFO svarende til merudgiften i forbindelse med trepartsaftalen for 2024. Institutionerne har efter manglende kompensation for trepart, mindre lønfremskrivning, forbrugsopbremsning og rammebesparelse en meget belastet økonomi, hvilket omsætter sig i underskud, nedslidt legetøj, inventar og manglende materialer. Situationen er en belastning for den daglige drift – en situation der gensidigt forstærkers af uklare og svært gennemskuelige budgetbevillinger og styringsmekanismer.

Økonomisk usikkerhed påvirker lederne
De økonomiske usikkerheder og besparelser påvirker ledelsen i dagtilbuddene negativt. Den manglende inddragelse og sikkerhed i beslutningsprocesserne skaber en usikkerhed, der har en negativ effekt på arbejdsmiljøet. Vi ser frem til at blive involveret i drøftelser om nye budgetmodeller for området.

Kvalitet i folkeskole og SFO
Et flertal af Folketingets partier har indgået en aftale om et kvalitetsprogram for folkeskolen, og store dele af aftalen forventes at træde i kraft allerede fra næste skoleår. Det vil blandt andet betyde en kortere skoledag og en længere SFO-dag. Vi vil derfor kraftigt opfordre politikerne i Rødovre til i forbindelse med budgettet at sikre, at SFO'er og klubber får tilstrækkelige midler til at opretholde det nuværende normeringsniveau i den udvidede åbningstid. Vi opfordrer desuden til, at der ikke ændres ved åbningstider og øvrige rammevilkår for fritidstilbuddene, før der er overblik over deres samlede vilkår og muligheder efter implementeringen af den nye aftale.
I BUPL Storkøbenhavns optik giver aftalen mulighed for et markant løft af kvaliteten i de fritidspædagogiske tilbud – blandt andet i kraft af et større tidsmæssigt handlerum. Denne mulighed kan dog hurtigt undergraves af normeringsforringelser og begrænsninger i åbningstiden i den anden ende.

Kloge kvadratmeter
Vi opfordrer til, at pædagogernes viden og faglige argumenter inddrages i optimeringen af brugen af lokaler. Gode fysiske rammer er centrale for at skabe inspirerende pædagogiske udviklingsmiljøer og deltagelsesmuligheder for alle børn. Derfor er det vigtigt at der også fremover er plads og rum til at pædagogerne kan levere pædagogisk kvalitet og deltagelsesmuligheder for alle børn. Derudover kan et stort dagligt brug af lokalerne medføre øget nedslidning og behov for rengøring.

Demografisk udvikling og ressourcer til dagtilbud
Med den demografiske udvikling er det afgørende at holde fokus på, at ressourcerne til dagtilbud er tilstrækkelige til at imødekomme behovene, såfremt udviklingen fortsætter som forventet.

§83 tilbud
Vi ønsker at rose kommunen for at imødekomme behovet for flere specialiserede pladser i dagtilbud. Vi opfordrer samtidig til, at børnegruppens forskellige behov og de fysiske rammer tænkes ind fra starten, og at pædagoger og andre fagpersoner inddrages i processen – også i opstart og ved etablering af lokaler for at skabe de bedste mulige rammer.

Styrkelse af specialpædagogiske kompetencer
Det er positivt, at der afsættes midler til at styrke de specialpædagogiske kompetencer hos lærere og pædagoger. Medarbejderinddragelse i processen og implementeringen er afgørende for at sikre, at indsatsen bliver effektiv.

 

På vegne af BUPL Storkøbenhavn,
 

Karen Aslaug Ramm, næstformand i BUPL Storkøbenhavn og Lena Mosbæk Grønsund, fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Rødovre.
 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.