Jon Olufson: Lav nu en ansvarlig økonomiaftale!

Velfærden smuldrer mellem fingrene på os. Samtidig ser vi på pressemøde efter pressemøde, hvor fortællingen er, at dansk økonomi klarer sig over forventning. At dansk økonomi er stærk, og at vi har et økonomisk råderum, som bliver større og større, og hvor alle de mange penge nærmest ikke kan være i skattekisten.
Jon Olufson_demo_budgetlov210524

Af Jon Olufson, formand i BUPL Storkøbenhavn

Finansminister Nicolai Wammen sagde efter sidste års økonomiaftale: Jeg er glad for, at vi sammen har lavet en ansvarlig aftale, som understøtter kommunernes mulighed for at prioritere velfærd.

Men hvorfor står vi så her igen? Os der er bekymret for velfærden, os der bekymrer os om de syge, de gamle og de mindste. Vi står her, fordi den aftale, der blev lavet sidste år ikke var ansvarlig. Vi står her, fordi den aftale, der blevet lavet sidste år, ikke giver kommunerne mulighed for at prioritere velfærden. Vi står her, fordi vi alle sammen ser med stor bekymring ind i hver vores område. Vi står her, fordi velfærden smuldrer mellem fingrene på os.

Samtidig ser vi på pressemøde efter pressemøde, hvor fortællingen er, at dansk økonomi klarer sig over forventning. At dansk økonomi er stærk, og at vi har et økonomisk råderum, som bliver større og større, og hvor alle de mange penge nærmest ikke kan være i skattekisten.

Men hvorfor er vi så så bekymrede, hvis det er billedet af dansk økonomi. Jo det er vi, fordi den økonomi ikke bruges på velfærd. Det er vi, fordi kommunerne på ingen måde mærker de økonomiske opsving. Desværre oplever vi det modsatte. 

Bare i de 12 kommuner jeg repræsenterer, er der siden 2021 blevet betydeligt færre penge til velfærd til vores børn. Og selvom, der er kommet penge til minimumsnormeringer, så er der alligevel færre penge til børneområdet. I vores område alene er der 28 mio. kr. mindre velfærd til vores børn.

Man kunne fristes til at tro, at der selvfølgelig er en god grund til, at vi skærer på børnevelfærden, skærer på fremtiden. Man kunne håbe på, at det er fordi, at der er ressourcer nok, og børnene og de unge klarer sig mere end godt. Men NEJ! Det deprimerende svar er et stort og rungende NEJ! 

Dét vi ser ind i er stigende angst og depression blandt børn og unge. Det er i en stigning blandt børn og unge, der har det svært og har ondt i livet. Det er en stigning i antallet af børn og unge, der ikke kan være i det almene fællesskab. Det medfører alt sammen en stigning i udgifterne til det specialiserede børneområdet. Og fordi kommunernes økonomi er så presset, fordi økonomiaftalerne ikke dækker de stigende udgifter, fordi budgetloven som en anden spændetrøje fastlåser kommunernes handlemuligheder, så giver det alt sammen stigende udgifter for de børn, der har det svært. Det resulterer i kæmpe besparelser på almenområdet, kæmpe besparelser på fritidstilbudene og kæmpe besparelser på alt, hvad vi kalder forebyggelse. 

Vi besparer, reducerer og fjerner pædagogiske tilbud, der arbejder med at øge børns trivsel. Tilbud, der hjælper flere ind i fællesskaberne og støtter dem i at klare en normal hverdag. Vores muligheder for at hjælpe de børn som har det svært, vores muligheder for at beholde flere i fællesskabet bliver år for år forringet. Alt sammen pga. budgetlovens spændetrøje, pga. manglende kompensering af stigende udgifter på det specialiserede børneområde og pga .økonomiaftale efter økonomiaftale som på ingen måde giver kommunerne mulighed for at prioritere velfærden. Det kan vi som rigt velfærdssamfund ikke bekendt.

Vi skal prioritere alle kæder i vores velfærdssamfund. Vi skal prioritere vores syge, vores ældre og vores børn.
Så derfor kære Christiansborg: Fjern kommunernes spændetrøje, gør budgetloven mere fleksibel, giv kommunerne mulighed for mere langsigtet planlægning og åbn så for hulen den skattekiste, så vi også i kommunerne kan mærke at skattekisten bugner af penge.
Kære Christiansborg: Sørg for at der denne gang bliver lavet en ansvarlig aftale, som understøtter kommunernes mulighed for at prioritere velfærd!

Tak for ordet!

Talen blev holdt 21. maj 2024 ifm. forhandlinger om økonomiaftalen 2025 foran Finansministeriet på Christiansborg Slotsplads.
 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.