Hvidovre: Forslag og opmærksomheder kan skabe attraktive klubber 

Ros til proces på klubområdet med forslag og opmærksomhedspunkter, så vi kan skabe både attraktive klubber og attraktive arbejdspladser for dygtige pædagoger.
Unge i klubtilbud

Høringssvar til Hvidovre Kommunes forslag om klubområdet

 

Vi ønsker indledningsvist at rose Hvidovre Kommune for at tilrettelægge en proces, hvor både pædagoger og ledere fra klubberne har været inddraget. Det er tydeligt, at der har været et åbent og konstruktivt samarbejde, hvilket vi anerkender og sætter stor pris på. Vores høringssvar er lavet på baggrund af det fremsendte materiale og vores deltagelse i processen indtil nu. Vi fremlægger herunder en række yderligere forslag og opmærksomhedspunkter med afsæt i klubpædagogernes tilkendegivelser, viden og forskning på området og BUPL’s politiske ambitioner for klubområdet.

Det er vores opfattelse, at der her er en mulighed for at skabe både attraktive klubber og dermed også attraktive arbejdspladser for dygtige pædagoger, som vi vil opfordre Hvidovre til at udnytte - til gavn for alle børn og unge i kommunen, 

 

Pædagogiske ambitioner og visioner

Vi ønsker, at der i den fremtidige implementering af ny klubstruktur kommer et endnu større politisk fokus på nødvendigheden af høje pædagogiske ambitioner og visionen for klubområdet. Der er fra klubbernes side et stort ønske om at være med i - men også at have ro til - arbejdet med at skabe gode klubber med høj kvalitet, da det er afgørende for at skabe et trygt og udviklende miljø for de unge i hele kommunen. 

 

Inddragelse af viden fra lokal praksis og forskning

Det er vigtigt, at både lokal praksis og relevant forskning på området inddrages i udviklingen af klubtilbuddene. Denne kombination kan sikre, at de pædagogiske tiltag både er vidensbaserede og i tråd med de unges lokale behov.

 

Pædagogisk kompetence til unge i hele kommunen

Det er afgørende, at pædagogernes kompetencer kommer alle unge til gode uanset deres tilhørsforhold i kommunen. Vi støtter derfor op om, at der skal være fokus på at styrke den pædagogiske faglighed i klubberne og sikre, at det pædagogiske arbejde med udgangspunkt i et politisk ønske om stærke klubber af høj kvalitet i alle kommunens klubtilbud også fremover har en diversitet og er lokalt forankrede.

 

Pulje til prøvehandlinger og mulighed for at være i førertrøjen

Vi vil opfordre til og bakke op om, at Hvidovre Kommune bruger anledningen til at blive en frontløber på klubområdet, f.eks. ved at afsætte midler til en række prøvehandlinger. Dette vil give mulighed for at eksperimentere med nye tiltag, som kan styrke det pædagogiske arbejde, herunder ungdomsklub og give kommunen en stærk profil på området. 

 

Forebyggelse frem for indsats

Vi støtter fuldt ud op om tanken om, at forebyggelse er bedre end senere indsatser. Stærke klubber kan spille en central rolle i forebyggelsen af mistrivsel blandt de unge ved at tilbyde deltagelsesmuligheder for alle børn og unge, uanset baggrund. Klubberne kan skabe trygge fællesskaber, som styrker de unges trivsel og udvikling, og det er derfor afgørende, at klubberne får de nødvendige ressourcer til at udfylde denne rolle. Det kunne understøtte klubbens position som en stærk og opsøgende aktør i lokalmiljøet.

 

Samarbejde om ungdomsklubber (UK), men ikke nedlægning

Vi ser positivt på et øget samarbejde mellem klubber og især er der potentiale ift. ungdomsklubberne (UK), men vi understreger, at det er vigtigt at bevare forståelsen for de lokale tilhørsforhold og gruppedynamikker, som eksisterer i de enkelte klubber. Nedlæggelse af lokale klubber kan have utilsigtede konsekvenser for de unges trivsel og fællesskab. Der bør derfor arbejdes for en model, hvor samarbejde styrkes, men hvor lokale klubmiljøer med deltagelsesmuligheder for alle unge og pædagogisk faglighed fortsat kan eksistere og blomstre, fremfor at skulle konkurrere med andre aktører om de unge. 

 

Dialog i og med klubberne

Vi vil stærkt anbefale, at kommunens politikere besøger samtlige klubber og indgår i dialog med pædagogerne. Dette vil give et uvurderligt indblik i det daglige arbejde og de udfordringer og muligheder, der findes i de forskellige klubber samt sikre et bedre politisk beslutningsgrundlag. 

Vi ser frem til at fortsætte dialogen om udviklingen af klubområdet og støtter gerne et egentligt spydspidsforsøg, der kan sætte standarden for fremtidens klubtilbud i Hvidovre og i Danmark.

 

På vegne af BUPL Storkøbenhavn, 

Cindie Christoffersen, kommuneansvarlig og faglig sekretær BUPL Storkøbenhavn

Rikke Graae Jakobsen, fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Hvidovre

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.