Herlev: Budgetforslag 2024 udfordrer specialområdet

Vi undrer os bl.a. over, at det i budgetforslaget forventes, at underskuddet på 13 mio. kr. fra det specialiserede børneområde kan finansieres inden for eget område, ligesom vi efterlyser klarhed over flere besparelsesklumper. Læs hele BUPL Storkøbenhavns høringssvar.
budget

BUPL Storkøbenhavn har med interesse gennemgået budgetforslag 2024 og har følgende kommentarer:

I budgetforslaget forventes underskuddet på 13 mio. kr. fra det specialiserede børneområde at kunne finansieres inden for eget område.

I budgetmaterialet kan vi læse, at kommunen ikke bruger den fulde serviceramme (men i ’24 underforbruger med 17 mio. kr.). Hvorfor man derfor mener, at det specialiserede områdes merforbrug specifikt skal finansieres af de forebyggende indsatser, skoler og daginstitutioner står hen i det uvisse – forringelser her vil med stor sikkerhed øge presset på specialområdet. 

Udfordringerne på det specialiserede område er et problem alle kommuner kæmper med - og som KL presser på for at få regeringen til at anerkende. Det er et problem af en størrelse, der ikke kan løses isoleret inden for ”eget område”, men bør håndteres som en del af en bredere kommunal prioritering i forbindelse med den samlede budgetlægning.

I 2023 fik Herlev kommune 7,79 mio. kr. som puljetilskud i forbindelse med minimumsnormeringer. I 2024 bliver puljepengene erstattet af et forhøjet bloktilskud på 9,09 mio. kr.  Puljepengene blev disponeret til ressourcepædagoger og pulje til styrket normering  - disse er videreført i 2024 budgetforslaget. 

De resterende ressourcer på 1,3 mio. kr. er ikke disponeret – i hvert fald fremgår de ikke af budgetforslaget. Vi foreslår disse anvendes til fortsat styrkelse af pædagogfagligheden som forberedelsestid til pædagogerne.

Endelig bemærker BUPL, at budgetforslaget, som det er præsenteret, er svært at forholde sig til, idet der er mange store ”besparelsesklumper” som ikke er beskrevet som konkrete forslag. Ligesom den samlede beskrivelse af rammerne for prioriteringen fremstår uklare.

BUPL Storkøbenhavn står til rådighed for yderligere drøftelse og uddybning af vores høringssvar.

Louise Nuppenau, fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Herlev

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.